Mainos
Mainos

Tutkijalla viisasten kivi päivystysjonoihin

Päivystyksen toimintaan saadaan tutkijan kehittämän mallin mukaan tehoa muun muassa putkipostin ja puheentunnistusjärjestelmän hyödyntämisellä.

Jyväskylän yliopistossa on kehitetty tietokonesimulaation avulla malli, jolla terveydenhuollon päivystysjärjestelmän toimintaa voidaan nopeuttaa lähes puolella.

Tutkimuksessa päivystyksen toiminta tehostui parhaiten kolmea keinoa yhdistelemällä. Päivystyksessä käytettiin paineistettua putkipostia, jonka avulla näyteputket pystyttiin lähettämään nopeasti laboratorioon. Käytössä oli myös puheentunnistusjärjestelmä, joka kirjasi lääkärin sanelemat hoito-ohjeet suoraan näyttöruudulle. Kolmas keino oli erityinen Triage team -toimintamalli, jossa samaan tilaan yhdistetään vastaanottopiste sekä hoitajan ja lääkärin tapaaminen.

Malli aiotaan ottaa käyttöön Keski-Suomen keskussairaalassa ainakin osittain. Aluksi käyttöön otetaan putkiposti ja kolmen ammattilaisen Triage-tiimit. Myös muut sairaanhoitopiirit ovat olleet mallista kiinnostuneita.

Filosofian lisensiaatti Toni Ruohosen laatimaa simulointimenetelmää voidaan käyttää myös muiden terveydenhuollon yksiköiden toimintojen tarkasteluun ja tehostamiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme