Mainos
Mainos

Tutkijat: Äänestäjätkin pelaavat pääministeripeliä

Äänestäjätkin pelaavat reilun kahden viikon päästä pidettävissä eduskuntavaaleissa pääministeripeliä. Näin arvioi professori Lauri Karvonen Åbo Akademista.

Karvosen mielestä perussuomalaisten Timo Soinin tulo mukaan pääministeriehdokkaaksi merkitsee, että vaaleissa ei äänestetä ainoastaan jonkin pääministeriehdokkaan puolesta vaan myös jotakin ehdokasta vastaan.

Aiemmin Suomessa politiikka henkilöityi Karvosen mukaan presidentin ympärille, mutta nyt tilalle on astunut pääministeri.

Politiikan henkilöitymisen tutkiminen on osa oikeusministeriön rahoittamaa eduskuntavaalitutkimusta, joka toteutetaan nyt kolmannen kerran.

Suomen yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston johtaja Sami Borg pitää vaalien asetelmaa poikkeuksellisen mielenkiintoisena. Useiden tekijöiden summana puolueiden gallupkannatuksen muutokset ovat olleet historiallisen voimakkaita.

Puoluekannatuksen kokonaismuutos on ollut viime vuosikymmeninä suurin vuonna 1970, jolloin voittaneiden puolueiden yhteenlaskettu kannatuksen lisäys oli 14,4 prosenttia.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot