Mainos
Mainos

Tutkijat etsivät lasten diabeteksen ja infektioiden yhteyttä

Infektiosairaudet saattavat tutkijoiden mukaan suojata lapsia esimerkiksi diabetekselta, keliakialta tai allergioilta. Helsingin yliopiston johtamassa tutkimuksessa suomalaisia lapsia verrataan Venäjän karjalaisiin lapsiin.

Tutkijat uskovat, että suomalaiset lapset sairastuvat allergioihin, keliakiaan ja ykköstyypin diabetekseen osittain siksi, että heillä on verrattain vähän infektiosairauksia. Karjalan lapsilla niitä on selvästi enemmän.

Professori Heikki Hyöty pitää mahdollisena, että karjalaislapset saavat suojan ainakin allergioita vastaan sairastamistaan infektiotaudeista. Hyödyn mukaan esimerkiksi enterovirus tai helikobakteeri voivat suojata lasta allergioilta.

Tutkijat pohtivatkin, voisiko suomalaiset lapset altistaa suojaaville mikrobeille turvallisesti, jotta sairauksia voitaisiin ennaltaehkäistä.

Jo aiemmin tutkimuksissa on havaittu, että sekä ykköstyypin diabetes ja keliakia ovat moninkertaisesti yleisempiä suomalaisilla lapsilla kuin lapsilla Karjalassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme