Mainos
Mainos

Tutkijat ja viljelijät etsivät keinoja Itämeren tilan kohentamiseksi

Suomen omat usein maataloudesta peräisin olevat ravinnepäästöt vaikuttavat erityisesti rannikkovesiemme tilaan

Tutkijat ja maanviljelijät ovat kahden päivän ajan etsineet Helsingissä keinoja Itämeren tilan parantamiseen.

MTK:n ja Suomen Akatemian järjestämässä työpajassa tutkijat ja viljelijät olivat yhtä mieltä siitä, että ravinnepäästöjä vähennetään tehokkaimmin tilakohtaisesti räätalöidyillä toimenpiteillä. Samat keinot eivät toimi kaikilla tiloilla.

Suomen omat ravinnepäästöt vaikuttavat erityisesti rannikkovesiemme tilaan. Yli puolet Suomesta Itämereen päätyvistä typpi- ja fosforipäästöistä on peräisin maataloudesta.

Tutkijat ja viljelijät olivat yhtä mieltä siitä, että tehokkaimmin päästöjä vähennetään ottamalla käyttöön tilakohtaiset päästövähennyskeinot. Samat toimenpiteet eivät sovi kaikille tiloille.

Suomen ympäristökeskuksen professori Mikael Hildén:

- Täytyy ottaa huomioon peltojen kaltevuudet, täytyy ottaa huomioon, minkälaista karjataloutta harjoitetaan, jne. Kyllä se lähtee tilakohtaisista ratkaisuista liikkeelle.

Viljelijät peräsivät tutkijoilta selkokielisiä tutkimustuloksia, joita tavalliset viljelijätkin ymmärtäisivät. Kotitilalle lähti mukaan uusia ideoita lannoitukseen.

Tutkija ei usko, että maatalouden vesistöpäästöt saataisiin nopeasti alas, mutta tutkijoiden ja viljelijöiden vuoropuhelua hän pitää hyödyllisenä. Professori Hildén:

- Se voi mahdollistaa sen, että keskustellaan, kuinka koko ympäristötuki tai maataloustukijärjestelmä uudistetaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot