Mainos
Mainos

Tutkijat: Lannoitteita käytetään liikaa

Tutkijoiden mukaan lannoitteiden käyttö on Suomessa ylimitoitettua. Fosforilannoitusta voisi vähentää neljäsosaan nykyisestä, eikä tuotanto kärsisi siitä. Karjantuotantoalueilla väkilannoitteita ei välttämättä tarvittaisi lainkaan. Tilojen fosforikiertoa säätämällä voitaisiin vähentää selvästi maatalouden aiheuttamaa vesistöjen rehevöitymistä.

Satulin tilalla Jokioisissa on 150 lehmää ja 72 hehtaaria peltoa. Tutkijoiden mukaan niin täällä kuin muillakin tiloilla voitaisiin vähentää fosforin käyttöä.

- Kyllä jos katsotaan kasvien biologista lannoitustarvetta, niin käytetään selkeästi liikaa lannoitteita, sanoo professori Eila Turtola, maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä.

Tarpeettoman fosforilannoituksen lopettamisella voitaisiin vähentää karjatilojen aiheuttamaa kuormitusta merkittävästi.

- Fosforin ylijäämät ovat olleet nyt 11-13 kiloa, kyllä siitä 10 kg saataisiin pois fosforilannoitus lopettamalla, miettii professori Pekka Huhtanen.

Tiloilla tutkimustuloksia seurataan tarkasti.

- Kyllä niitä vakavalla mielellä luetaan ja sovelletaan käyttöön, mikä on mahdollista, kertoo tilan isäntä Marko Mänki.

Maatalouden fosforipäästöjen leikkaaminen vähentäisi vesistöjen rehevöitymistä ja parantaisi esimerkiksi Saaristomeren tilaa. Tehokkaampi fosforikierto tiloilla pienentäisi fosforikuormitusta kolmasosalla nykyisestä.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot