Mainos
Mainos

Tutkijat: Natolle ei vaihtoehtoa europuolustusta suunniteltaessa

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan EU:n yhteisestä puolustuksesta on turha puhua ilman Natoa. Useat EU-maat supistavat armeijoitaan siinä määrin, että mahdollisen kriisin sattuessa joukkoja ei riitä muualle lähetettäväksi.

Useat maat Euroopassa supistavat armeijoidensa miesmääriä tai siirtyvät kokonaan ammatti-armeijoihin. Näin mahdollisen kriisin hetkellä ei enää joukkoja riitä muualle lähetettäväksi, oli tahtoa tai ei. Tätä mieltä ovat sekä suomalainen Nato-asiantuntija että sotilaspolitiikan asiantuntija.

Tutkijoiden mukaan EU:n turvatakuilla ei käytännössä ole kovin suurta merkitystä. Tähän on useita syitä.

Euroopan keskiosissa on menossa suuntaus, jossa puolustusvoimien miesmääriä supistetaan tai ollaan siirtymässä kokonaan ammatti-armeijoiden suuntaan:

- Koko EU:ssa valtiot ovat menossa sellaisiin 35 000 miehen ammattiarmeijoihin. Slovakia, Tshekinmaa, Itävalta esimerkiksi, eikä edes Ruotsillakaan enää ole sillä tavalla yleistä asevelvollisuutta kuin meillä. Baltian maille taas on annettu tehtäväksi perustaa kolme ilmakuljetuskelpoista pataljoonaa eli niiden taisteluvahvuus olisi noin 3 000 miestä, eversti Erkki Nordberg pääesikunnasta kertoo.

- Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että liittoutumattomilla mailla ei olemitään todellisia turvatakuita eikä tule; EU:n puolustus ei tarkoita, että luodaan jotain korviketurvatakuita, vaan se liittyy puhtaasti humanitääriseen ja kriisinhallintaan liittyvään valmisteluun, valtiotieteen tohtori Markku Salomaa Ulkopolitiikan tutkimuksen säätiön hallituksesta painottaa.

Sekä Nordberg että Salomaa ovat sitä mieltä, että ainoastaan Nato kykenee Euroopassa antamaan todelliset turvatakuut. Käytännössä on syntymässä kolmannen kerroksen kova ydin, joka ei salli ulos jäävien sanella ehtoja.

- Tässä ei ole kyse mistään politiikasta, vaan puhtaasta matematiikasta, kun voidaan laskea tarkkoja joukkojen määriä. Tässä ainut on Yhdysvallat, jolla on noin 1, 5 miljoonan miehen ja naisen armeija, Salomaa perustelee.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 18.12.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme