Mainos
Mainos

Tutkijat paljastavat: Kuvamanipulaation voi jäljittää

Yhdysvaltalaisen Dartmouth Collegen tutkijat ovat kehittäneet keinon laskea matemaattisten kaavojen avulla, kuinka paljon valokuvaa on keinotekoisesti muokattu. Tutkimuksen tulokset julkaistiin ensimmäisenä Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian PNAS-lehdessä.

Digitaalisilla kuvankäsittelyohjelmilla, kuten Adoben Photoshopilla, on mahdollista muun muassa hoikentaa malleja, parantaa ryhtiä, suurentaa silmiä, tehdä kasvoista symmetrisemmät tai peittää ihon virheitä. Julkisuudessa pyörivät epärealistiset kuvat on liitetty esimerkiksi syömishäiriöiden syntyyn.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mallissa kuvan manipuloinnin tasoa arvioidaan kahdeksan tilastollisen muuttujan avulla. Muokkauksen tason arvioinnissa otetaan huomioon kuvan geometriset muutokset, kuten kehon mittasuhteiden säätö, ja fotometriset muutokset, kuten kuvan tarkkuuden, valoisuuden ja kontrastin säätö.

Tutkijoiden mukaan uudet kaavat auttavat yleisöä ja kuvien kanssa työskenteleviä jatkossa arvioimaan entistä paremmin, kuinka paljon julkisuudessa esitettyjä kuvia on muokattu. Se saattaa myös antaa kipinän kaikkein räikeimpien kuvamanipulaatioiden poistamiseen.

Aiemmin Iso-Britanniassa on pohdittu, pitäisikö digitaalisesti muokattuihin kuviin vaatia maininta siitä, että niitä on muokattu. Hanke on kuitenkin kaatunut mainostajien ja julkaisijoiden vastustukseen.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot