Mainos
Mainos

Tutkijat selvittivät: Tämän takia influenssa ajaa sairaalakuntoon

Tutkijat ovat selvittäneet, miksi sama influenssavirus ajaa toiset sairaalakuntoon, mutta toisten tauti on vain lievä. Ihmisen ja hiiren perimästä on löytynyt geenimuutos, joka vaikuttaa influenssaviruksen lisääntymiskykyyn ja siten taudin vakavuuteen, kertoo Helsingin yliopisto.

Tietyn geenimuodon kantajilla on muita suurempi riski joutua influenssan vuoksi sairaalahoitoon. Wellcome Trust Sanger -instituutin, Massachusetts General Hospitalin ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMMin tutkijat havaitsivat, että hiirillä, joilta tietty geeni oli poistettu, tartunta johti vaikeampaan tautiin.

Noin 7 prosenttia ihmisistä kantaa geenimuotoa, jonka tuottama proteiini toimii puutteellisesti. Noin 0,3 prosenttia on perinyt sen sekä äidiltään että isältään, jolloin elimistö ei tuota lainkaan influenssalta suojaavaa proteiinia. Etenkin he joutuivat muita herkemmin sairaalahoitoon influenssan vuoksi.

Tutkimus on julkaistu Nature-lehden verkkoversiossa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme