Mainos
Mainos

Tutkijat: Soini ei nouse pääministeriksi

Ajatusta Timo Soinista Suomen pääministerinä on makusteltu siitä lähtien, kun puolue nousi mielipidemittauksissa muiden suurten puolueiden kylkeen. Politiikan tutkijat suhtautuvat kilpailevien puolueiden esiin nostamaan ajatukseen kuitenkin varauksella.

Valtio-opin professori Jan Sundberg ja puoluetutkija Rauli Mickelsson muistuttavat, että hallitusohjelman laatiminen on pitkä ja vaativa prosessi. Mickelsson sanoo suoraan, ettei usko Soinin nousevan pääministeriksi.

- Kyllähän Timo Soini aika onnettomaan tilanteeseen joutuu, jos hän joutuu minkä tahansa muun porukan kanssa sorvaamaan yhteistä hallitusohjelmaa, Mickelsson sanoo.

Sundbergin mielestä vanhoilla suurilla puolueilla kokoomuksella, keskustalla ja SDP:llä on kaksi mahdollisuutta. Ne voivat joko integroida perussuomalaiset mukaan hallitustyöhön tai jättää heidät ulkopuolelle. Hän kuitenkin toteaa, että ulos jättämisen riskinä on, että puolueen kannatus nousee entisestään.

Helsingin Sanomien viime viikolla julkistaman mittauksen mukaan perussuomalaisia äänestäisi eduskuntavaaleissa 17,9 prosenttia suomalaisista. Puolueen kannatus ylsi jo tasoihin SDP:n kanssa.

Mickelsson ei usko, että perussuomalaisten kannatus realisoituu vaaleissa näin suurena. Hän perustelee kantaansa sillä, että pienemmistä vaalipiireistä ei löydy tarpeeksi tunnettuja ehdokkaita.

Myös äänikynnys voi hankaloittaa perussuomalaisten valintaa pienistä vaalipiireistä, ellei puolue solmi vaaliliittoja.

Suurten odotetaan vastaavan asialinjalla

Rynnistyksensä myötä perussuomalaiset on pääsemässä mukaan suurten puolueiden vaaliväittelyihin. Poliittisista näkemyseroista huolimatta Mickelsson ei odota väittelyiden poikivan suuria kiistoja.

- Soinin tapa argumentoida on melko sovinnollinen eli niistä tuskin tulee kovia kiistelyitä. Väittelyissä varmasti paljastuu myös se, että hänen tietonsa politiikan asioista ovat vajavaiset.

Mickelsson kuvaa perussuomalaista retoriikkaa impivaaralaiseksi.

- Halutaan, että Suomi elää omillaan, eikä huomata sitä, että Suomi hyötyy globalisaatiosta aika tavalla.

Soinin värikäs retoriikka on jo klassikko, jota suuret puolueet voivat Mickelssonin arvion mukaan yrittää kammeta tiukalla asialinjalla.

- Tällainen keskustelu saattaisi innostaa ihmisiä paremmin kuin hämärästi perusteltujen asioiden jankkaaminen, mitä Soinin retoriikassa on ollut.

"Kannatus ei kerro johtajan kaipuusta"

Perussuomalaisten vaalityömies Matti Putkonen on selittänyt puolueensa menestystä suomalaisten johtajan kaipuulla. Suomessa on hänen mukaansa ollut valtatyhjiö.

Sundberg pitää ajatusta melko kaukaisena.

- Paradoksaalistahan on, että hän ei pääosin ole edes Suomessa, vaan Brysselissä ja Strasbourgissa.

Sundbergin mielestä suomalaiset pitävät perussuomalaisia kuin turvaventtiilinä, joka edustaa pysyvyyttä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Uutiset paperiyhtiöiden ja tuoreimpana Nokian tuotannon leikkauksista Suomessa herättävät huolta, mikä halutaan kanavoida johonkin.

Puolueen äänestäminen antaa edes pienen mahdollisuuden kertoa tyytymättömyydestä.

Sundbergin mielestä perussuomalaisten kannattajia yhdistää tyytymättömyys konsensuspolitiikkaan. Suomalaisia nyppii Sundbergin mukaan se, että oppositiopuolue SDP ei ole onnistunut puolustamaan hyvinvointiyhteiskuntaa eli muun muassa vähävaraisten asemaa.

- Hyvin moni kansalainen ei edes miellä, että SDP on oppositiossa, Sundberg naurahtaa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme