Mainos
Mainos

Tutkijat Soinin naispuheista: Provokaatiota vai äänten kalastelua?

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Timo Soini lausui tänä aamuna jo toisen kommenttinsa naisten ylivallasta parisuhdemarkkinoilla. Soini syytti Iltalehdessä naisia siitä, että nämä vaihtavat miehen parempaan heti tilaisuuden tullen. Aiemmin Soini on moittinut akateemisia naisia siitä, etteivät duunarimiehet kelpaa näille puolisoiksi.

Oulun yliopiston viestinnän professori ja erityisesti imagoja tutkinut Erkki Karvonen uskoo, että lausunto oli harkittu teko eikä syljen sattumalta suuhun tuoma letkautus.

– Kyllä noinkin kokenut konkari tietää, mistä nousee mediakohu, Karvonen sanoo.

Åbo Akademin tutkimusjohtaja ja MTV3:n vaalikommentaattori Kimmo Grönlund taas ei ole aivan varma siitä, kuinka harkittuina Soinin puheita pitäisi pitää, koska hän näin tulee helposti suututtaneeksi monet naisäänestäjät.

Karvosen arvion mukaan Soinin sanomisissa on kysymys nimenomaan kohun lietsomisesta. Viime viikolla Soini paljasti, että perussuomalaisten vaaliohjelman kannanotot postmodernista tekotaiteesta olivat pelkkää provokaatiota, joten myös naiskommenttien perimmäisenä tarkoituksena voi olla silkka reaktioiden kalastelu.

"Miehille, jotka kaipaavat rehellistä puhetta"

Perussuomalaisten imagolle on omaleimaista vallitsevan poliittisen korrektiuden horjuttaminen ja halu puhua siitä, mistä ei nykynormien mukaan saisi puhua.

Kommentin voikin Karvosen mukaan nähdä oman imagon uusintamisena ja ylläpitämisenä. Myös Soinin konservatiivinen ja katolinen usko ja aiemmat abortin vastaiset kommentit sopivat samaan leiriin.

– Kun tiedetään sekin, että kyseessä on miesvaltainen puolue, niin tässä nyt vedotaan miehiin ja nimenomaan syrjäytymisvaarassa oleviin miehiin, Karvonen sanoo.

Samaa arvelee Grönlund: Soini kohdistaa puheensa niihin miehiin, jotka kaipaavat niin sanottua "rehellistä puhetta" tai jotka eivät ole löytäneet itselleen paria tai ovat tulleet tämän pettämäksi.

– Mutta kun pian eletään vuotta 2012 ja olemme moniarvoinen pohjoismainen yhteiskunta, niin kyllä se ainakin minun koviini aika pahasti särähtää, kun naissukupuolta näin kollektiivisesti lähdetään syyllistämään, Grönlund sanoo.

Vaarana äänestäjien karkottaminen

Ongelmaksi voi koitua se, että vaikka provokatiivisilla lausunnoilla miellytetään tiettyä ryhmää, ei niillä saada haalittua uusia äänestäjiä. Jokaisen ehdokkaan ja puolueen olisi kuitenkin saatava laajennettua kannatusta – nyt vaarana on se, että kovat kommentit vieraannuttavat muita kuin ydinkannattajia.

Ne saattavat karkottaa paitsi naisia, myös joitakin miehiä.

– Tämä on kovin vaarallinen tie ja kääntyy jossakin vaiheessa puhujaansa vastaan, arvelee Grönlund.

Karvonen uskoo, että presidentinvaalikampanjointi on Soinille vain varjokampanjointia siinä mielessä, että presidentinpestiä enemmän häntä kiinnostaa oman agendan ylläpito, mistä on hyötyä seuraavia vaaleja ajatellen.

Niinpä Soini uskaltaa ottaa riskejä enemmän kuin esimerkiksi kokoomuksen Sauli Niinistö, joka on gallupien ennakkosuosikki ja jolle on tärkeää varoa suututtamasta ketään.

Grönlund pitää myös hyvinkin mahdollisena, ettei Soini ole presidentinvaaleissa mukana kovin vakavissaan, vaan tärkeämpää on tuoda esille omaa persoonaa ja puoluetta.

– Mutta kyllä silti pitäisi olla arvolatautuneiden lausuntojen kanssa varovainen ja harkita tarkkaan, minkä tyyppisiä lausuntoja lähtee presidentinvaalien alla antamaan, ettei loukkaa ketään, Grönlund sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme