Mainos
Mainos

Tutkijat varoittelevat Itämeren kaasuputken ympäristövaikutuksista

Itämeri-tutkijat vaativat kaasuputken ympäristövaikutusten perusteellista selvittämistä. Erityisen huolissaan tutkijat ovat merenpohjassa olevista raskasmetalleista ja myrkyistä, joita rakennustyö voi vapauttaa.

Tutkijat varoittelevat Itämeren kaasuputken aiheuttamista riskeistä. Putken ympäristöriskejä käsiteltiin tänään asiantuntijaseminaarissa Helsingissä.

Kaasuputken rakennustyö voi vapauttaa merenpohjasta raskasmetalleja ja myrkkyjä. Merenpohjan epätasaisuus tekee putken rakentamisesta poikkeuksellisen hankalaa. Pohjassa on myös kemiallisia aseita ja sotatarvikkeita, jotka voivat aiheuttaa vaaraa.

- Eräiden arvioiden mukaan pahimmillaan on mahdollista, että Itämereen ravinteita pääsisi putkiurakan yhteydessä Itämereen yhtä paljon kuin mitä siihen muutoin tulee vuodessa, varoittaa dosentti Kai Myrberg Merentutkimuslaitoksesta.

Myrberg muistuttaa, että varsinkin itäisen Suomenlahden matalan veden pohjakerrostumat ovat savea ja hiekkaa, joihin on sekoittunut muun muassa ravinteita ja ympäristömyrkkyjä.

Perusteellinen ympäristöselvitys tarpeen

Tutkijoiden mukaan huolellinen ympäristöselvitys onkin tarpeen ennen Venäjän ja Saksan välille Itämerelle kaavailtujen kaasuputkilinjojen toteuttamista.

Ympäristöselvityksiä tarvitaan muun muassa tämän ravinnepäästömäärän selvittämiseksi. Kukaan ei nyt tiedä, mitä töistä todellisuudessa aiheutuu.

Venäjän ja Saksan välinen kaavailtu putkilinjaus kulkisi osittain myös Suomen talousvesialueen kautta, ei kuitenkaan Suomen aluevesillä.

Suomen osalta ympäristöselvityksen tekee Ramboll Finland Oy ja selvityksen yhteysviranomaisena on Uudenmaan ympäristökeskus. Kansainvälistä ympäristöselvitystä ohjaa Ramboll A/S Denmark.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot