Mainos

Tutkijoilla iso urakka kattoturmien takia

Tutkintalautakunta voi harkintansa mukaan laajentaa tutkintaa mahdollisiin muihin uusiin kattovaurioihin.

Viime aikojen rakennusonnettomuudet ja vaaratilanteet teettävät paljon töitä Onnettomuustutkintakeskuksessa. Tutkinnassa selvitetään Pihtiputaalla, Laukaassa, Karjaalla, Keiteleellä, Haapajärvellä, Jyväskylässä ja Vetelissä tapahtuneet katto- ja rakennevauriot.

- Tutkintalautakunta voi harkintansa mukaan laajentaa tutkintaa mahdollisiin muihin uusiin kattovaurioihin, sanoo lautakunnan puheenjohtaja diplomi-insinööri Kai Valonen.

Pihtiputaalla tutkitaan parin viikon sisään sattuneet kahden navetan katon romahdusta; viimeisempi turmista tapahtui 2. huhtikuutta. Muut tutkintakohteet ovat yleisötiloja, joista tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita.

- Navettojen tutkimisella halusimme kiinnittää huomiota myös maatalousrakentamiseen, jossa tiedetään sattuneen onnettomuuksia ja jossa ylipäätään on riskejä rakennusten isojen jännevälien vuoksi, Valonen sanoo.

Marketeissa ongelmia?

Laukaassa tutkitaan koulun voimistelusalin katon liimapuupalkkia, josta oli kuulunut pauketta ja joka oli jonkin verran pudonnut alaspäin. Vaaratilanne ei ollut kovinkaan vakava, tapaus sattui viime viikolla.

Karjaan K-supermarketissa ei tapahtunut varsinaista onnettomuutta, vaan ohikulkija oli huomannut viime torstaina betonisten julkisivuelementtien liikkuneen pois paikoiltaan ja kallistuneen ulospäin. Tapaus ei liittynyt mitenkään lumikuormaan. Rakennus oli päässyt aikojen kuluessa huonoon kuntoon, ja vika on syntynyt jo aiempina kuukausina ellei vuosina, Valonen arvioi.

- Rakennusta ei ole asetettu käyttökieltoon, mutta omistajan pitää huolehtia, että korjaus suunnitellaan ja sille ruvetaan jotain tekemään, hän lisää.

Keiteleellä Spar-marketin viime lauantain onnettomuudessa oli kyse kattopalkkien notkahtamisesta. Kun katolta poistettiin lumi, palkit palautuivat takaisin asentoonsa.

Halpa-Hallin romahdus pahin

Vakavin tutkittava tapaus on Haapajärven Halpa-Halli-marketin lauantainen onnettomuus, jossa iso osa katosta romahti alas. Henkilövahingoilta vältyttiin, kun henkilökunta tyhjensi myymälän ripeästi asiakkaista havaittuaan sortumavaaran.

- Jyväskylän Hipposhallissa havaittiin viime lauantaina, että isojen teräksisten kannattajakaarien välistä olivat pellit alkaneet repsottaa, ja välistä oli tullut vettä. Varsinaiset pääkannattajat eivät ole olleet ilmeisesti vaarassa mitenkään pudota. Näyttäisi, että kyseessä oli paikallinen ongelma, Valonen arvioi.

Vetelissä lauantaina sattuneen maneesin katon romahtamisessa oli kyse suuresta neliömäärästä ja ristikoiden isosta jännevälistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot