Mainos
Mainos

Tutkijoille suunnitteilla etiikkaopas

Lääketieteellistä tutkimusta tekeville henkilöille halutaan pakollinen koulutus tutkimusrahoituksen ja tutkimusetiikan periaatteista.

koeputki, tutkija katsoo

Lääketieteellistä tutkimusta tekeville halutaan pakollinen koulutus tutkimusrahoituksen ja tutkimusetiikan periaatteista. Tutkijantyön ja yrittäjyyden yhdistäminen yleistyy lääkärikunnassa ja mahdollisia väärinkäytöksiä halutaan ehkäistä ennakolta.

Tutkimusrahojen väärinkäytöstä ja tutkimusetiikan pettämisestä on Suomessakin kokemuksia. Viimeksi vuosina 2000 ja 2001 kolme alan kokenutta tutkijaa on saanut vankeustuomioita väärinkäytöksistä. Tutkimustyössä ei pelkkä sisäinen valvonta, eikä talouden sisäinen tarkastaminen aina riitä.

Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä pohtivissa elimissä mietitään pelisääntöjä tutkijan ja yrittäjän roolien yhdistämiselle. Tutkimuslaitosten johtajien ja alan teollisuuden vastuita halutaan myös terävöittää. Kaiken tutkimusrahan pitäisi kanavoitua tutkimuslaitoksen kautta.

Sekä lääkelakiin että lääketieteellistä tutkimusta koskevaan lakiin on tulossa tarkennuksia ensi toukokuussa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 7.1.2004)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme