Mainos
Mainos

Tutkimus: Äidin ksylitolin käyttö ehkäisee lasten kariesta

Tuore tutkimus paljastaa uuden keinon ehkäistä lasten hampaiden reikiintymistä.

Turun yliopiston ja Ylivieskan terveyskeskuksen yhteistutkimuksessa on löydetty uusi keino ehkäistä lasten hampaiden reikiintymistä. Äidin ksylitolin käyttö sinä aikana kun lapsen maitohampaat ovat puhkeamassa ehkäisee lapsen hammaskariesta. Kariesbakteeritartuntaan riittää lapsen suukottelu tai tämän lusikan tai tutin nuolaisu.


Tutkimukseen osallistui yhteensä 195 äiti-lapsi -paria. Ksylitolin tiedetään vaikuttavan tärkeimpien kariesbakteerien, mutans streptokokkien, tartuntaominaisuuksiin. Raskausaikana haettiin ne äidit, joiden syljessä kyseisten bakteerien taso oli korkea.

Äidin ksylitolihoito aloitettiin, kun lapsi oli kolmen kuukauden ikäinen. Tulokset osoittavat, että lasten ollessa viisivuotiaita ksylitolia käyttäneiden ryhmässä lapsilla oli yli 70 prosenttia vähemmän kariesta kuin kahdessa kontrolliryhmässä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme