Mainos
Mainos

Tutkimus: Ay-liike ei aja aktiivisesti maahanmuuttajien asiaa

Ammattiliitot eivät ole ottaneet omakseen maahanmuuttajien työmarkkinaolojen parantamista, kertoo Siirtolaisuusinstituutin tutkimus.

Liitoissa ollaan tietoisia syrjinnästä. Sitä pidetään kuitenkin suurempana ongelmana muualla kuin omalla alalla.

Keskustelu vaihtelee ay-liikkeen eri tasoilla. Keskusjärjestöissä ymmärrys maahanmuuttoasioissa on lisääntynyt, kun taas luottamusmiestasolla esiintyy jopa rasismia.

Ay-liikkeen suhtautumista maahanmuuttoon on selvittänyt tutkija Tiina Ristikari. Hän toimii muuttoliikkeitä tutkivassa Siirtolaisuusinstituutissa. Ristikari tekee aiheestaan väitöskirjaa Tampereen yliopistossa.

Tutkija on analysoinut kolmea tasoa: keskusjärjestöjä, liittoja ja luottamusmiestasoa. Aineistoihin kuuluu kirjallisia lähteitä, kyselyvastaukset 59 liitolta ja haastatteluja.

Tulosten mukaan liitto- ja ruohonjuuritasolla heitetään herkästi pallo muualle, kun tulee puhe syrjinnästä työmarkkinoilla.

– Luottamusmiesten mielestä maahanmuuttoasiat eivät kuulu heille. Myös liitoissa vedotaan pulaan resursseista sekä jäsenistä.

Tavallista on myös syyttää ongelmista maahanmuuttajien heikkoa kielitaitoa ja koulutusta, ei rakenteita.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme