Mainos
Mainos

Tutkimus: Epävarmuus lykkää nuorten päätöksiä

Nuorten aikuisten pääsy työelämään oli selvästi vaikeampaa 1990-luvun lopulla kuin 1980-luvun lopulla.

Tuoreen tutkimuksen mukaan epävarmuus työpaikan pysyvyydestä ja arvojen muuttuminen on saanut nuoret aikuiset lykkäämään isoja päätöksiä. Lapin yliopiston professorin Asko Suikkasen mukaan nuoret aikuiset ovat lykänneet perinteisesti aikuisuuteen kuuluvia asioita.

- Nuoret reagoivat kasvavaan epävarmuuteen eri tavoin. Avioliittoja ei solmita samassa määrin kuin aiemmin syntyneissä ikäryhmissä samanikäisinä. Myös lapsen hankkimista siirretään.

Lapin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa verrattiin vuonna 1973 ja 1963 syntyneiden elämäntilanteita kun he olivat 25-27-vuotiaita. Tutkitut olivat nuoria aikuisia eri vuosikymmenillä.

Nuorten aikuisten pääsy työelämään oli selvästi vaikeampaa 1990-luvun lopulla kuin 1980-luvun lopulla. Äskettäin työelämään astuneet eivät ole kaikkiaan saavuttaneet yhtä hyvää taloudellista turvaa kuin heitä kymmenen vuotta aiemmin syntyneet nuoret samanikäisinä.

Työelämän imu oli selvästi vahvempaa 1980-luvun lopulla, sillä vuonna 1963 syntyneistä suurin osa kuului työvoimaan. Sen sijaan moni 1973 syntyneistä jatkoi 1990-luvun lopulla opintojaan tai opiskeli tuolloin uusissa ammattikorkeakouluissa. Opinnot venyivät usein myös siksi, ettei työpaikkaa löytynyt.

Professori Suikkasen mukaan edes korkeampi koulutus ei taannut pysyvän työn löytymistä, vaikkakin korkeasti koulutetuilla työsuhteet ovat muita vakaampia. Varsinkin vuonna 1973 syntyneiden naisten oli vaikea napata pysyvää työpaikkaa.

Tutkimusaineiston tiedot muodostettiin Tilastokeskuksen pitkittäisaineistosta. Kumpaankin ikäryhmään kuuluu noin 60 000 kansalaista, joista tutkimusjoukoksi rajattiin kymmeneksen suuruinen otos.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme