Mainos
Mainos

Tutkimus: Heinä parantaa E.-kolibakteerin

Nautakarjan liha voidaan varjella E.-kolibakteerilta syöttämällä lehmille heinää muutaman päivän ajan ennen teurastusta. Mikrobiologi James Russell Yhdysvaltain maatalousvirastosta ja hänen tutkimusryhmänsä havaitsivat, että vilja karjan ruokavaliona muodostaa sopivat olosuhteet sille, että E.-kolibakteerista tulee vaarallinen. Nykyisin suurinta osaa karjasta ruokitaan viljalla.

Tutkijat kirjoittavat Journal Science -lehdessä, että pieni määrä heinää ennen teurastusta puhdistaa karjan suolet. Suurin osa bakteereista kuolee vatsahapoissa, mutta E. -kolibakteeri on vastustuskykyinen viljaa syövän karjan hapoille.

Bakteeri ei ole vaarallinen karjalle, mutta saastunutta lihaa syöville ihmisille se saattaa aiheuttaa ripulia. Heinä tepsinee myös E.-kolibakteerin vaarallisempaan muotoon EHEC-bakteeriin, jonka vuoksi Suomessakin on sairastunut useita ihmisiä.
(STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme