Mainos
Mainos

Tutkimus: Herkkujen kovempi verotus lisäisi suomalaisten terveyttä

Jos leivokset, keksit ja muut sokeripommit kallistuisivat riittävästi, ne jäisivät ostamatta – varsinkin jos terveellisiä elintarvikkeita, kuten marjoja ja hedelmiä, saisi nykyistä paljon halvemmalla.

Tähän tulokseen ovat tulleet Tampereen yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkijat.

Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Jukka Pirttilä arvioi, että tutkijoiden esittämä terveysperusteinen elintarvikeverotus vaikuttaisi hyvin myönteisesti suomalaisten terveyteen.

– Se vähentäisi selvästi muun muassa ylipainoisuuden, tyypin 2 diabeteksen sekä sepelvaltimotautien esiintyvyyttä. Tätä kautta myös sairauskulut pienenisivät ja yhteiskunta säästäisi.

Uusi sokerivero vaikuttaisi Pirttilän mukaan erityisesti pienituloisiin ja pienentäisi siten myös terveyseroja. Nykyään ylipaino on huomattavasti yleisempää alemmissa kuin ylemmissä sosioekonomisissa ryhmissä.

”Puolet parempi kuin makeisvero”

Vuoden alussa voimaan tullut makeis-, virvoitusjuoma- ja jäätelövero ei vähennä tutkijoiden mukaan riittävästi epäterveellisten herkkujen ja juomien syömistä ja juomista.

Hintojen pitäisi heidän mielestään nousta vähintään 10 %, jotta ihmiset reagoisivat voimakkaammin.

Lisäksi verotuksen pitäisi kohdistua kattavammin eri tuotteisiin. Nyt veron ulkopuolelle jäävät muun muassa keksit, leivonnaiset ja makeat jälkiruokavanukkaat.

– Ravitsemustieteilijöiden mukaan tiettyjen hyvin sokeripitoisten tuotteiden kulutus on nousussa. Samalla niiden suhteellinen hinta on alentunut. Niitä pitäisi siis verottaa enemmän. Vastaavasti terveellisten tuotteiden, kuten tuoreiden hedelmien, kasvisten ja kalan niihin verotusta pitäisi keventää sisältyvien näitten suotuisten ravinteiden takia. Niitähän suomalaiset syövät nykyään liian vähän, Pirttilä toteaa.

Eikä hintoja siis haluttaisi tällä kertaa vain nostaa – vaan myös laskea.

– Tarjolla ei olisi pelkästään aina sitä keppiä vaan myös porkkanaa, ja nyt niin, että porkkanat tulisivat vielä halvemmiksi!

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme