Mainos
Mainos

Tutkimus: Hirvien metsästyksestä ehkä peruuttamattomia muutoksia

Valikoiva metsästys on muuttanut hirvikantaa. Lyhyessä ajassa kanta näyttää muuttuneen geneettisesti, ilmenee Joensuun yliopistossa tänään tarkastettavasta väitöskirjasta.

Urosten osuus hirvikannassa on pienentynyt ja urosten ja naaraiden ikäjakautumat eriytyneet. Hirvivahingot ovat aika ajoin kasvaneet kohtuuttoman suuriksi.

Tutkijan mukaan tilanne on johtanut mahdollisesti jopa peruuttamattomiin muutoksiin.

Geneettinen muutos näkyy muun muassa siinä, että lapiosarvisten yksilöiden osuus on pienentynyt 20 vuodessa. Tutkija pitää muutosta yllättävän nopeana.

Tutkimuksen mukaan hirvikannan verotus on ollut vuodesta toiseen kaavamaista ja arvostetusta riistaeläimestä on tullut haitta. Hänen mielestään kantaa tulisi säädellä uusin tavoin, vaikka saaliit jäisivät nykyistä pienemmiksi.

Katso Keimo Lehtiniemen raportti Ilomantsista

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot