Mainos
Mainos

Tutkimus: Hoitopalveluista ei taloudellista taakkaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan lisääntyvä hoitopalvelujen tarve ei aiheuta ylimääräisiä paineita Suomen taloudelle tulevaisuudessa.

Hoivapalvelut eivät ole aiheuttamassa pommia Suomen taloudelle tulevaisuudessakaan, vaikka palvelujen tarve lisääntyy vanhusten määrän kasvaessa ja ihmisten eläessä entistä pidempään. Näin voi tiivistää tutkimuspäällikkö Pekka Parkkisen vastavalmistuneen tutkimuksen.

Parkkisen laskelmiensa mukaan hoivapalvelujen osuus kansantuotteesta nousee synkimmilläkin arvioilla vain 1,6 prosenttiyksikköä vuoteen 2030 mennessä. Hoivapalveluiksi lasketaan terveydenhuollon ja sosiaalialan palvelut kaikille kansalaisille. Vuonna 1999 julkisiin ja yksityisiin palveluihin käytettiin tasan 10 prosenttia markkinahintaisesta kansantuotteesta.

Synkimmässä laskelmassa osuus nousisi 11,6 prosenttiin. Tässä vaihtoehdossa talouskasvu jäisi vain yhteen prosenttiin vuodessa. Jos talous kasvaisi pari prosenttia vuodessa, osuus nousisi vain 10,4 prosenttiin. Näissä laskelmissa hoivatyön tuottavuuden odotetaan pysyvän nykyisellään ja palvelujen määrän lisääntyvän 30 prosenttia.

Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa VATTissa työskentelevä Parkkinen lisää, että todellisuus on varmaan selvästi valoisampi, sillä uusi tekniikka parantaa tulevaisuudessakin hoivatyön tuottavuutta. Lisäksi hoivan ja avun tarve saattaa siirtyä ihmisten eliniän pidentyessä. Jos näin käy, vuonna 2030 esimerkiksi 80-vuotiaat käyttävät yhtä vähän tai paljon terveydenhuollon ja sosiaalialan palveluja kuin 77-vuotiaat nykyisin.

Laskelmat puntariin


Tutkija itsekin tunnustaa yllättyneensä laskelmien valmistuttua.
-Olin odottanut, että pessimistiset oletukset hintojen noususta ja kaikesta muusta näkyisivät huolellisen

Vanhus ja auttaja

laskutoimituksen jälkeen useiden prosenttiyksiköiden lisäyksenä kansantuoteosuuksissa, Parkkinen selvitti. -Jos maailma menee kutakuinkin niin kuin nyt, hoivapalveluihin riittää sama osuus kansantuotteesta kuin nyt, hän jatkoi. Parkkinen suhtautuu luottavaisesti myös muiden tutkijoiden arvioon. Se on varmasti edessä, sillä hän esittelee laskelmiaan parin viikon kuluttua sosiaalimenotoimikunnan palvelujaokselle.

-Minulla ei ole mitään intressejä heittäytyä ylioptimistiseksi, mutta ei tässä tuhkaakaan kannata päälle ripotella, Parkkinen sanoo. Hänen mukaansa parasta on antaa laskukoneen puhua.
-Takana on suuri lama, mutta sen jälkeen talous on lähtenyt hyvin käyntiin. Tulevaisuutta on hyvä katsoa realistiseksi eikä aina synkimmän vaihtoehdon mukaan kuten laman aikana oli tarpeen.

Parkkinen on tehnyt laskelmansa väestölaskelmien sekä terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelujen elinvaiheittaisten käyttötilastojen avulla. Palvelujen tuotosta on mitattu kansantalouden tilinpidon mukaisesti tuotoksen arvolla, joka oli 72 miljardia markkaa vuonna 1999.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme