Mainos
Mainos

Tutkimus: Järvet ja joet vähentävät hiilinielujen tehoa

Niin sanottujen hiilinielujen tehoa arvioivat laskelmat ovat todennäköisesti hieman liian optimistisia, kertoo Helsingin yliopiston ja Metsäntutkimuslaitoksen tuore tutkimus. Tutkimuksen mukaan laskelmissa ei ole huomioitu järviä ja jokia ilmakehään vapautuvan hiilidioksidin lähteinä.

Hiilinieluiksi kutsutaan metsiä, soita ja meriä, jotka sitovat itseensä hiilidioksidia ilmakehästä. Hiilinielut hidastavat ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvua ja hillitsevät siten ilmastonmuutosta.

Tutkimuksen mukaan järvestä voi vapautua ilmakehään merkittävä määrä hiilidioksidia. Tutkijaryhmä perehtyi asiaan mittaamalla hiilidioksidin liikkeitä Valkea-Kotinen -järvellä Kanta-Hämeessä viiden vuoden ajan.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun järven luovuttamaa hiilidioksidin määrää mitattiin pitkäkestoisesti uusimmalla nykytekniikalla.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme