Mainos
Mainos

Tutkimus: Joulu suistanut kansalaisia rahapulaan

Tuoreen selvityksen mukaan joka viides suomalainen kärsii talousvaikeuksista joulun jälkeen. Harva ostelee joululahjoja luotolla, mutta alennusmyynnit riehaannuttavat, kertoo Nordean selvitys.

Nordea selvitti ennen joulua, kuinka paljon pohjoismaalaiset käyttävät rahaa jouluun ja kuinka menoista selvitään juhlan jälkeen. Enemmistö suomalaisista kuluttajista selviää joulumenoistaan, mutta alennusmyynnit voivat suistaa talouden tasapainon. Alennusmyynneissä vingutetaan luottokorttia toisin kuin jouluostoksilla käydessä.

Tanskalaiset ostavat joululahjansa luotolla ja ruotsalaiset säästöillään. Ruotsalaiset kuitenkin vähensivät tänä vuonna jouluostojaan.

-Vain suomalaiset ja norjalaiset saavat ylimääräistä rahaa ennen joulua veronpalautuksina, kertoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Tarja Svartström. Suomalaiset käyttivät jouluun keskimäärin 630 euroa, joista lahjoihin 350 ja loput ruokaan, koristeisiin ja vaatteisiin.

Nordean kyselyn mukaan joka viidennellä suomalaisella on aina tai joskus vaikeuksia selviytyä taloudellisesti joulun jälkeen. Erityisen paljon rahaongelmia on lapsiperheillä, pienituloisilla ja itäsuomalaisilla.

18-26 -vuotiaista vain joka kolmas ja 27-39 -vuotiaista vain 40 prosenttia sanoo, ettei heillä ole koskaan vaikeuksia selviytyä taloudellisesti joulun jälkeen. Jälkimmäisestä ikäryhmästä moni käyttää ostoksiin enemmän rahaa kuin on suunnitellut. Joulunjälkeiset talousongelmat koettelevat myös pientä eläkettä nostavia seniori-ikäisiä.

Parhaiten joulun kustannuksista selviävät yli 54-vuotiaat, joista 70 prosenttia selviytyy joulun aiheuttamista kustannuksista.

Nordean ennen joulua tekemään tutkimukseen osallistui yli tuhat ihmistä jokaisessa Pohjoismaassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme