Mainos
Mainos

Tutkimus: Kännykän käyttö autossa selkeä riski

Matkapuhelimen käyttö autossa on selkeä turvallisuusriski. Norjalaisen tutkimuksen mukaan onnettomuusriski kasvaa 60 prosenttia matkapuhelinta käytettäessä ajon aikana. Norjassa matkapuhelimen käyttö autossa sallitaan jatkossa vain hands-free-laitteilla. Suomessa rajoituksia ei suunnitella.

Kännykän käyttö autossa on selkeä turvallisuusriski. Norjalaistutkimuksen mukaan matkapuhelimen käyttäjä on kuin kuljettaja, joka ajaa autoa puolen promillen humalassa.
-Reaktioaika pitenee ja myöskin ajonopeus ja laskee ja ajolinjat käyvät epävakaiksi, tarkentaa Rainer Kinisjärvi Liikenneturvasta.

Kaikista vaarallisin vaihe on numeron näppäily, yleisin onnettomuus taas peräänajo. Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia matkapuhelimen käytön vuoksi on noin yksi sadasta. Suomessa puhelimen käytön kieltolinjalle ei olla kuitenkaan lähtemässä, sillä autoillessa matkapuhelimesta on myös hyötyä: ihmiset ilmoittavat mahdollisista rattijuopoista ja hälyttävät apua onnettomuustilanteissa.

Suomessa niin Liikenneturva kuin liikkuva poliisikin haluaa, että riskit tiedostetaan ja niitä opetellaan hallitsemaan. Puhelimeen ei ole aina pakko vastata ja sillä ei ole pakko soittaa joka tilanteessa.
(MTV3/Soile Suvanto)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme