Mainos

Tutkimus: Kilpailu oppilaista kiihtyy

Koulut kilpailevat oppilaista yhä kiivaammin ja oppilaitosten rehtorit uskovat kilpailun edelleenkin lisääntyvän.

Menestyneistä oppilaista kilpaillaan


Tuoreen tutkimuksen mukaan oppilaitosten kilpailu oppilaista muuttuu yhä kiivaammaksi. Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten rehtorit pitävätkin markkinoinnin ja imagon kehittämistä yhtenä lähivuosien tärkeimmistä kehittämisalueista.

Kuntaliiton ja tutkimuslaitosten yhteiseen KuntaSuomi 2004 -tutkimusohjelma paljastaa, että oppilaitokset kilpailevat etenkin hyvistä oppilaista, koska oppilaitosten rahoitus riippuu oppilaiden ja suoritettujen tutkintojen määristä. Rehtorit eivät kuitenkaan pidä kilpailun lisääntymistä toivottavana eikä oppilaitoksen kehittämisen kannalta tärkeänä. Paljon tärkeämmäksi kaikissa oppilaitoksissa koetaan oppilaitosten yhteistyön kehittäminen. Oppilaitosten välinen kilpailu ei kuitenkaan näytä olevan este yhteistyölle. Yhteistyö koulujen välillä onkin viime vuosina lisääntynyt etenkin suurissa kouluissa.

Vaasan yliopistossa tehtyyn kyselyyn vastasivat 636 oppilaitoksen rehtorit.

Rahoitus väheni - varustetaso koheni

Tietokoneita on ilmaantunut kouluihin vähäisestä rahoituksesta huolimatta

Koulujen rahoitus on arvioiden mukaan heikentynyt viime vuosina ja tämä on näkynyt mm. siinä, että sijaisia on käytetty vähemmän vakinaisen väen poissaolojen aikana. Toisaalta kuitenkin oppilaitosten varustetaso on kohentunut. Etenkin tietokoneita ja verkkoyhteyksiä on aiempaa selvästi enemmän.

Rehtorien mielestä koulujen niukentunut rahoitus ei ole kuitenkaan vaikuttanut opetuksen laatuun. Opetuksen nykytila on rehtorien näkemyksen mukaan varsin hyvä kaikilla oppiasteilla.

Opetuksen laadun kehittäminen ja lisärahoitus ovat kuitenkin rehtorien toivelistan kärjessä. Lukioissa toivotaan myös parempia kirjastoja. Ammatillisissa oppilaitoksissa pidetään tärkeänä opetuksen suuntaamista entistä enemmän työelämän tarpeisiin.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot