Mainos

Tutkimus: Korkeasti koulutettuja palkkakuopassa

Tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden hidas palkkakehitys näkyy, kun heidän ansiotasoaan verrataan esimerkiksi saman työnantajasektorin palkansaajiin.

Korkeasti koulutettujen kasvatus-, kulttuuri- tutkimus- ja hyvinvointialojen asiantuntijoiden palkkakehitys on laahannut vuosina 1995-2004, kertoo tuore tutkimus.

Tulos käy ilmi Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista Koulutusko kannattaa aina? Tänään julkaistun tutkimuksen ovat tilanneet akavalaisia alipalkattuja edustavat ammattiliitot. Siinä selvitettiin noin sadan korkeaa koulutusta vaativan ammattinimikkeen ansiokehitystä kymmenen vuoden ajan.

Näiden asiantuntijoiden hidas palkkakehitys näkyy verratessa heidän ansiotasoaan sekä kaikkiin että saman työnantajasektorin palkansaajiin. Omaan koulutusasteeseensa verrattuna heidän palkkansa ovat pahimmillaan kymmeniä prosenttiyksikköjä matalammat.

EK: Suomen korkeakouluverkko liian hajanainen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK uudistaisi Suomen korkeakoulukenttää rivakalla otteella. Korkeakouluja on liikaa ja niiden pitäisi erikoistua omiin vahvuusalueisiinsa. Myös valtion tutkimuslaitosten yhdistämistä yliopistoihin pitäisi harkita, esittää EK tuoreissa tutkimuspoliittisissa linjauksissaan.

EK:n mielestä hajanainen korkeakouluverkko ei anna riittäviä edellytyksiä huippututkimukselle. Korkeakoulujen pitää tiivistää yhteistyötään ja tarvittaessa yhdistyä.

Suuri haaste on se, kuinka Suomi huolehtii laaja-alaisesta perusosaamisesta ja harppaa samalla kansainväliseen kärkeen ydinosaamisaloilla.

- Ydinosaamiseen keskittymällä voidaan nostaa tutkimuksen laatua erityisesti niillä aloilla, jotka ovat Suomen kansantalouden, elinkeinoelämän ja muun yhteiskunnan kannalta avainasemassa, sanoi johtava asiantuntija Hannele Pohjola linjausten julkistamistilaisuudessa Helsingissä tänään.

EK:n mielestä myös yliopistojen tulosohjausta on uudistettava. Nyt yliopistoille ropisee rahaa lähinnä määrällisten tavoitteiden eli esimerkiksi yliopistosta valmistuneiden perusteella, mutta vastedes pitäisi painottaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta.

EK antaisi lisää toimivaltaa yliopistojen hallituksille ja rehtoreille. Hallitusten toiminta puolestaan vauhdittuisi, jos ulkopuolisten jäsenten määrä nousisi vähintään puoleen kaikista jäsenistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot