Mainos
Mainos

Tutkimus: Koululaisilla piilorasismia

Tuore tutkimus kertoo, että peruskoululaisten piilorasismi on yleistä.

Vantaa 20.9. 2000

Kasvatustieteen tohtori Osmo Virrankoski keräsi tietoa yli tuhannen peruskoulunsa päättävän oppilaan isänmaallisuudesta, suvaitsevaisuudesta ja etnisistä ennakkoluuloista Turun yliopistossa julkaistuun tutkimukseensa.

Tutkimuksen perusteella erityisesti peruskoulun yläasteen poikaoppilaat puolestaan asennoituvat kielteisesti pakolaisiin ja ulkomaalaisiin. Kaupungeissa suvaitsevaisuus ja erilaisuuden sieto on nuorten keskuudessa yleisempää kuin maaseudulla.

Virrankoski selvittää, miten nationalismi ilmenee isänmaallisena asenteena peruskoulun päätösvaiheessa. Tiedot koottiin yläasteen koulujen oppilailta eri puolilta maata, ja siinä on mukana 1026 nuorta. Virrankoski havaitsee oppilasjoukossa suvaitsevaa ja suvaitsematonta isänmaallisuutta. Vaikka isänmaallinen asennoituminen on kaikilla oppilailla lähes samanarvoista, osa oppilaista asennoituu hyvin kielteisesti suvaitsevaisuutta vaativiin kohteisiin.

Skineihin myönteisesti suhtautuvat oppilaat ovat suvaitsemattomimpia ja lähempänä kiihkoisänmaallisuutta kuin näihin kielteisesti suhtautuvat oppilaat. Skineihin myönteisesti suhtautuvat oppilaat ovat haluttomampia keskustelemaan rasismista ja sen syistä kuin näihin kielteisesti suhtautuvat oppilaat.

Virrankoski arvioi, että skinimyönteisten oppilaiden perustelut ovat yhteydessä nationalismiin, joka organisoi tehokkaasti nuorten tunteita rasistiseen ja sovinistiseen suuntaan. Pojista 20 prosenttia ja tytöistä 4 prosenttia on skinien kanssa samaa mieltä ja hyväksyy heidän ajatuksensa. Piilorasismi on yleistä, ja se antaa skineille oikeuden toimia vapaasti itse siihen osallistumatta.

Suurin osa oppilaista pitää koulun isänmaallisuuskasvatusta sopivana ja tärkeänä. Nuorten kansallistuntoa nostattavat eniten jääkiekkoilijoiden, autoilijoiden ja muiden urheilijoiden menestymiset kansainvälisillä areenoilla. Puolueista kokoomus, keskustapuolue ja vihreät ovat nuorten mielestä isänmaallisimpia. Sodanjälkeisistä presidenteistä he arvioivat isänmaallisimmaksi C.G.E. Mannerheimin ja vähiten isänmaalliseksi Martti Ahtisaaren.

Virrankosken tutkimus Maa kallis isien julkistettiin tänään, Kirjan ja ruusun päivänä. Se on Turun yliopiston Kirja-Auroran kustantama.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme