Mainos

Tutkimus: Köyhyys periytyy ja ajaa syrjäytymiseen

Köyhien suomalaisperheiden lapset joutuvat turvautumaan muita enemmän toimeentulotukeen ja mielenterveyshoitoihin. Vähävaraisten vanhempien lapset ovat myös muita vähemmän koulutettuja ja syyllistyvät useammin rikoksiin, selviää Suomen Akatemian tuoreesta tutkimuksesta. Lopulliset tutkimustulokset varmistuvat tämän vuoden aikana.

Lasten ja nuorten hyvinvointia kartoitettiin tutkimalla kaikkia vuonna 1987 Suomessa syntyneitä, yhteensä noin 60 000 nuorta aikuista. Heitä on seurattu sikiöajalta vuoden 2008 loppuun saakka eri rekisterien avulla.

Tulokset ovat hälyttäviä. Tuloerojen vaikutus näkyy jo syntymäpainoja verratessa, sillä usein toimeentulotukeen turvautuneiden vanhempien lapset painavat syntyessään keskimäärin vähemmän kuin muut. Köyhien vanhempien tyttölapsilla on nuorena muita enemmän teiniraskauksia ja klamydiatartuntoja.

Tänä vuonna 24 täyttävistä ainakin joka viides on saanut hoitoa mielenterveysongelmiinsa. Yleisimpiä mielenterveyden ongelmat ovat niillä nuorilla, joilta puuttuu peruskoulun jälkeinen tutkinto.

- Tilastoissa näkyvät mielenterveyteen liittyvät lääkitykset ja sairaalahoidot, mutta eivät esimerkiksi psykologikäynnit terveyskeskuksissa. Todellisuudessa luku lienee siis suurempi, sanoo tutkija Reija Paananen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Syrjäytyminen ei riipu tahdosta

Paanasen mukaan vuosikerta 1987 ei ole mitenkään poikkeuksellinen, ja tuloksia voidaan soveltaa muunkin ikäisiin nuoriin.

- Kehitys on menossa tuloerojen kasvun myötä taaksepäin. 1950-luvun kaltaista sosiaalista nousua ei enää tapahdu. Kun jollakin menee huonosti, ongelmat tuppaavat kasautumaan.

Tutkija korostaa, että pärjääminen tai syrjäytyminen ei periydy geeneissä. Paananen puhuu mieluummin sosiaalisesta perimästä, joka vaikuttaa esimerkiksi asenteisiin ja arvoihin: Jos kotona tai päiväkodissa huomioidaan pelkästään huono käytös, lapsi leimautuu ja kierre on valmis. Jos sen sijaan onnistuminen huomataan ja kannustetaan, on helppoa ponnistaa.

Tutkijan mielestä pitäisikin puhua syrjityistä, sillä syrjäytyminen ei ole tahdon asia.

Äidin koulutus suojaa lasta

Lapsiperheiden suhteellinen köyhyys on lisääntynyt Suomessa merkittävästi viime vuosina. Pienituloisissa kodeissa asuvien lasten osuus kaikista on kasvanut jo 14 prosenttiin ja yksinhuoltajien lapsista joka neljäs on köyhä.

Tutkimuksen mukaan erityisesti äitien korkeampi koulutus näyttää suojaavan lapsia pahoinvoinnilta.

- Tässä ei ole kyse varmastikaan pelkästä koulutuksesta, vaan kodin asenteesta ja kannustavasta ilmapiiristä, sanoo Paananen.

- Köyhyys on otettava vakavasti. Lapsiperheiden tuen painopiste pitäisi saada ongelmia ennalta ehkäiseviin palveluihin, sillä meillä ei ole varaa varastaa lasten tulevaisuudesta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot