Mainos
Mainos

Tutkimus: Kuntakoon kasvaminen ei välttämättä tuo säästöjä

Tutkimuksen mukaan kuntokoon kasvamisen mukanaan tuoma byrokratia syö tehokkuutta.

Kuntakoon kasvattaminen ei välttämättä alenna kustannuksia, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus.

Sen mukaan palvelutuotannon laajuus ja tehokkuus vaikuttavat kustannuksiin kuntakokoa enemmän. Tämä selittyy sillä, että kuntakoon kasvaminen tuo mukanaan byrokratiaa, joka syö tehokkuutta.

Byrokratiasta kertoo se, että kolmen viime vuosikymmenen aikana lähes kaikkien laitosten ja virastojen henkilökunnan määrä on kasvanut riippumatta väestökehityksestä. Samalla henkilöstön työtehtävänimikkeistö on moninkertaistunut.

Tutkimuksessa arvioitiin, alenevatko kuntien menot ja kustannukset systemaattisesti kuntakoon kasvaessa. Se perustuu kaikkia kuntia koskevaa paneeliaineistoon ja 15:tä kuntaa koskevaan tilastoaineistoon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot