Mainos

Tutkimus: Kuntapalvelujen ulkoistaminen huolestuttaa

Kaksi kolmesta vastaajasta arvelee, että ulkoistamisen myötä kuntalaisten eriarvoisuus ja turvattomuus lisääntyisivät. Suurimmaksi ongelmaksi koettiin vanhustenhuollon heikko taso.

Kansalaiset näyttävät uskovan, että kunnallisten palvelujen ulkoistaminen yritysten hoidettaviksi lisää eriarvoisuutta ja turvattomuutta. Alle puolet väestöstä tosin uskoo ulkoistamisen tuovan palveluihin tehokkuutta ja säästöjä.

Nämä tiedot ilmenevät Kunnallisalan kehittämissäätiön TNS-Gallupilla teettämästä tutkimuksesta. Siinä selvitettiin kansalaisten ja kunnanjohtajien mielipiteitä muun muassa palvelujen riittävyydestä ja ulkoistamisesta, kuntaliitoksista sekä yhteiskunnallisten ongelmien vakavuudesta.

Tutkimuksessa haastateltiin elo-syyskuussa 1039:ää kansalaista. Kunnanjohtajakyselyyn vastasi 190 johtajaa. Heidän kohdallaan vastausprosentti oli 49.

Seuraukset arveluttavat

Aiempien selvitysten mukaan kansalaisten ulkoistamis- tai yksityistämishalua hillitsee ennen muuta huoli toimien sosiaalisista seurauksista.

Huoli palvelujen ulkoistamisen turvattomuutta lisäävästä vaikutuksesta näyttää olevan tunnusomaista kaikille ryhmille. Väite sai paljon puoltajia myös ryhmissä, joissa yksityisen palvelutuotantoon suhtaudutaan muutoin toiveikkaasti.

Kunnanjohtajat tyrmäsivät väitteen eriarvoistumisesta. Vain yksi kymmenestä yhtyi näkemykseen. Tutkimuksen tekijät tulkitsevat tulosta siten, että vaikka kunnanjohtajat näkevät eriarvoistumisen sinänsä varteenotettavaksi uhaksi, he eivät koe sen ainakaan toistaiseksi olevan kuntien todellisuutta.

Vanhustenhuolto huolenaiheena

Kansalaisilta kysyttiin myös kuntien ongelmista. Kahdeksastatoista asiasta tuli nimetä kolme suurinta ongelmaa. Monet ongelmat saivat liki samansuuruisen määrän mainintoja, mutta selvästi useimmin tunnistetuksi ongelmaksi nousivat vanhustenhuolto, sen puutteet ja heikko taso. Erityisesti vanhusten hoidon tasosta olivat huolissaan naiset ja pääkaupunkiseudulla asuvat.

Seuraavat, keskenään tasavahvat uhkatekijät olivat vuokra-asuntojen heikko saatavuus, alkoholijuomien julkinen käyttö, rikollisuuden määrä, varkaudet ja ryöstöt, kunnan taloudellisen tilan kehitys ja taloudelliset vaikeudet, sosiaaliset ongelmat ja häiriökäyttäytyminen sekä yhteishengen puute ja välinpitämättömyys toisista.

Kunnan vähäisimpinä ongelmina pidettiin muun muassa kulttuuripalvelujen niukkuutta ja riittämättömyyttä sekä koulutuspalvelujen riittämättömyyttä ja heikkoa tasoa.

Kunnanjohtajien selvät ykkösmurheet olivat kunnan taloudellisen tilan kehitys ja taloudelliset vaikeudet sekä asukkaiden poismuutto ja väestön väheneminen. Muita kunnanjohtajien mainitsemia ongelmia olivat sosiaaliset ongelmat ja häiriökäyttäytyminen sekä yhteishengen puute ja välinpitämättömyys toisista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot