Mainos
Mainos

Tutkimus: Laihduttaminen terveysriski

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan pitkäaikainen laihduttaminen saattaa olla terveysriski, kertoo Aamulehti.

Epäterveelliset elämäntavat ja ylipainoisuus ovat tunnettuja terveysriskejä. Kansainvälisessä Public Library of Science Medicine -lehdessä tänään julkaistava suomalaistutkimus liittää terveysriskien listaan melko yllättäen myös laihduttamisen.

Tutkimuksen mukaan pitkään painoaan pudottaneiden riski kuolla nuorempana on lähes kaksi kertaa suurempi kuin epäonnistuneiden laihduttajien. Tutkimusjakson aikana kuolleisuus oli pienin niillä, jotka yrittivät laihduttaa, mutta eivät siinä onnistuneet.

Rasvan menetyksen myötä ihmisen lihaskudoksen määrä vähenee, ja painon pudotessa myös luusto haurastuu. Helsingin yliopiston kansanterveystieteenlaitoksen professorin Jaakko Kaprion mukaan kyse on rasvakudoksen menettämisen haitoista.

- On useita näyttöjä siitä, että laihduttaessa menettää sekä rasvaa että rasvakudosta. Ja näillä ihmisillä se haitta, joka tulee rasvoittuvan kudoksen menettämisestä on suurempi kuin hyöty rasvan menettämisestä, Kaprio kertoo.

Suomalaistutkijat seurasivat yllättävää löytöään varten 20 000 terveen suomalaiskaksosen elämää yli 24 vuoden ajan. Erityiseen tarkasteluun tutkittavista valittiin noin 3000 ylipainoisen joukko, joiden painonkehitystä ja kuolleisuutta tutkijat seurasivat.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että jatkuva painon nousu on joka tapauksessa laihduttamista huomattavasti epäterveellisempää.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme