Mainos
Mainos

Tutkimus: Lämpeneminen ei aina kasvata metsänkasvua

Ilmaston lämpeneminen korkeintaan kahdella asteella lisää tuoreen väitöksen mukaan metsänkasvua Etelä-Suomessa. Sen sijaan sitä suurempi lämpötilan nousu kääntää metsän kasvun jo laskuun. Yli kahden asteen lämpenemisestä kärsii erityisesti kuusi.

Pohjois-Suomessa tilanne on ilmaston lämpenemisen kannalta erilainen. Pohjoisessa lämpeneminen kaksinkertaistaa kaikissa vaihtoehdoissa metsän kasvun, arvioi maa- ja metsätaloustieteen lisensiaatti Ari Talkkari tänään Joensuussa tarkastetussa väitöskirjassa. Väitöskirja on yhteenveto Joensuun yliopistossa jo vuosikymmenen jatkuneesta metsien ilmastonmuutostutkimuksesta.

Tulokset koskevat kivennäismaita, koska käytetty tutkimusmalli ei sovellu turvemaille. Metsän kasvua tutkittiin olettamalla eri vaihtoehdoissa, että lämpötila nousee yhdellä, neljällä ja kuudella asteella 100 vuodessa. Tutkimuksissa on käytetty eri menetelmiä, kuten menneen ilmaston analysointia puun vuosirenkaista, ympäristön seurantaa, kenttä- ja kasvihuonekokeita sekä mallinnusta.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot