Mainos
Mainos

Tutkimus: Lapsena tupakointi johtaa usein rajumpaan pössyttelyyn

Tupakanpolton aloittaminen 12-vuotiaana tai nuorempana kasvattaa monin kerroin riskiä ryhtyä huumeidenkäyttäjäksi 17 ikävuoteen mennessä. Suomen Akatemian tutkimustietojen mukaan riski on 26-kertainen verrattuna niihin, jotka eivät ole lainkaan polttaneet.

Dosentti Tellervo Korhonen sanoo, että tutkimustulokset vahvistavat niin sanottua porttiteoriaa, jonka mukaan tupakka ja alkoholi toimivat portteina laittomien huumeiden käytön aloittamiselle. Porttiteoriasta on kiistelty vuosien ajan.

Lähes joka seitsemäs poika ja joka kymmenes tyttö kokeilee kannabista tai jotakin muuta huumetta ainakin kerran ennen 17. ikävuotta.

Huumeidenkäytön riskiä kasvattivat esimerkiksi myös oma tai isän humalajuominen, kavereiden tupakanpoltto tai kannabiksen käyttö ja pojilla aggressiiviset käyttäytymishäiriöt.

Päihteet ja addiktio -tutkimusohjelmassa hyödynnettiin ainutlaatuista suomalaista kaksosaineistoa. Kaksosten lisäksi tutkimuksissa haastateltiin ja kyselyjä tehtiin sekä heidän vanhemmilleen että opettajille.

Tupakasta vieroitukseen kehitellään täsmälääkettä

Tupakasta vieroittamiseen on kehitelty vuosien ajan uutta täsmälääkettä. Suomen Akatemian tutkimusohjelmassa kehitellyn lääkkeen tarkoitus on hidastaa nikotiinin poistumista elimistöstä. Tämä helpottaa vieroitusoireita.

Kanadalaisten tekemissä alustavissa tutkimuksissa havaittiin, että täsmälääke auttoi tupakoitsijoita vähentämään tupakointia.

Hankkeen johtaja professori Hannu Raunio sanoo, että nyt löydettyjen molekyylien matka varsinaiseksi lääkkeeksi on vielä pitkä ja kallis. Usein molekyylin tie lääkkeeksi apteekin hyllylle vie noin 10-15 vuotta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot