Mainos
Mainos

Tutkimus: Lapset uskovat kykyihinsä koulu-uran alussa –kuudennella tilanne on jo toinen

Lapset uskovat omiin kykyihinsä koulussa vanhempiaan ja opettajiaan enemmän. Tuoreen väitöskirjan mukaan lapset pitävät äidinkielen ja matematiikan taitojaan vahvimpina alakoulun alkuvaiheessa.

- Ihan pienet lapset uskovat vahvemmin omiin kykyihinsä ja he vertaavat itseään siihen, mitä he ovat aikaisemmin osanneet. Sitä kautta he saavat hyvin myönteistä palautetta: eilen en osannut vielä tätä asiaa, mutta tänäänpä osaankin, selvittää perjantaina väittelevä psykologian maisteri Riitta Kärkkäinen Itä-Suomen yliopistosta.

Kuudennella luokalla lasten usko omiin kykyihinsä hiipuu. Muutos johtuu tutkimuksen mukaan muun muassa siitä, että lapsia aletaan vertailla keskenään ja siitä, että arvioinnissa käytetään numeroarvosanoja.

Kärkkäisen mukaan tilanne ei opettajienkaan mielestä ole paras mahdollinen.

- Monet opettajat haluaisivat keskittyä yksilökohtaiseen ja sanalliseen arviointiin enemmän, mutta kouluissa on silti vielä velvollisuus siihen, että oppilaita täytyy arvioida myös toisiin verrattuna. Tietenkin, jos tällaista yksilökohtaista sanallista arviointia voitaisiin lisätä, niin se olisi varmaan hyvä asia, Kärkkäinen sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme