Mainos

Tutkimus: Lastenruoissa vähän raskasmetalleja

Tutkittujen tuotteiden joukossa oli lasipurkeissa olevia ruokasäilykkeitä, puuro- ja vellijauheita sekä muita lapsille tarkoitettuja ruokia kuten muroja ja puurohiutaleita.

Suomessa myytävien lastenruokien raskasmetallipitoisuudet ovat tuoreen tutkimuksen mukaan alhaisia.

Elintarvikevirasto tutkitutti kaikkiaan 35 lastenruokaa, joista mitattiin lyijy-, kadmium- ja elohopeapitoisuudet. Valtaosa tuotteista oli puhtaita. Kolmesta riisiruoasta löytyi kuitenkin selvästi enemmän kadmiumia kuin muista, ja kahdessa kalaruoassa lyijypitoisuudet olivat koholla.

Elintarvikeviraston ylitarkastaja Anja Hallikainen pitää tutkimuksen yllättävimpänä tuloksena sitä, että kahdesta kalavalmisteesta löytyi myös kohonneita pitoisuuksia arseenia.

Molemmissa näytteissä sitä oli yli tuhat mikrogrammaa kilossa, kun suurimmassa osassa tutkituista lastenruoista arseenipitoisuus jäi alle määritysrajan eli 25 mikrogrammaa kiloa kohden.

Hallikaisen mukaan pienten lasten vanhempien ei kuitenkaan pidä vetää tutkimustuloksista sitä johtopäätöstä, että kalaa ja riisiä tulisi välttää. Hallikainen muistuttaa, että myös lasten ruokinnassa vaihtelu on valttia.

-Joka päivä ei tietenkään kannata syöttää lapselle samaa, vaan ruokavalion pitäisi olla mahdollisimman monipuolinen. Haluaisin myös korostaa, että suurin osa lastenruoista on todella puhtaita, joten mitään syytä huoleen ei ole.

Pitoisuuksille määritellään enimmäisrajat

Elintarvikeviraston tutkimuksessa olivat mukana kaikki suurimmat Suomessa myytävät lastenruokamerkit.

Tutkittujen tuotteiden joukossa oli lasipurkeissa olevia ruokasäilykkeitä, puuro- ja vellijauheita sekä muita lapsille tarkoitettuja ruokia kuten muroja ja puurohiutaleita.

Virasto ei halua paljastaa, minkä valmistajien tuotteissa raskasmetallipitoisuudet olivat koholla.

-Pitoisuudet saattavat vaihdella samallakin valmistajalla tuotantoerittäin sen mukaan, mistä raaka-aine on kulloinkin hankittu, Hallikainen sanoo.

Toistaiseksi lastenruokien raskasmetallipitoisuuksille ei ole asetettu EU:ssa enimmäisrajoja, mutta asia on parhaillaan työn alla.

Komission alaisen työryhmän kaavailujen mukaan lastenruoissa sallitut pitoisuudet määritellään selvästi alhaisemmiksi kuin muissa elintarvikkeissa.

Osalle lastenruoissa ilmenevistä vierasaineista on jo olemassa EU:ssa enimmäispitoisuusrajat. Tällaiset on asetettu muun muassa tina-, patuliini-, nitraatti-, hometoksiini- ja bentsopyreenipitoisuuksille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot