Mainos
Mainos

Tutkimus: Makeannälkä on perinnöllistä

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan mieltymys makeaan ruokaan kulkee perimässä.

Filosofian maisteri Kaisu Keskitalo selvitti makean mieltymyksen ja muiden ruokaorientaatiota kuvaavien tekijöiden periytymistä. Yli 5000 vapaaehtoista koehenkilöä osallistui makutesteihin ja täytti syömiskäyttäytymiskyselyitä.

Tutkimuksen mukaan noin puolet eroista makean mieltymyksissä johtuu geneettisistä tekijöistä.

- Makennälkä on selviytymiskeino. Kaikkien ihmisten täytyy pitää makeasta, että vauvat tykkäisivät äidinmaidosta ja että osattaisiin etsiä ympäristöstä turvallisia ja hyviä energianlähteitä, Keskitalo kuvailee.

Mieltymys suolaiseen makuun taas on pääosin ympäristön määräämää. Suolamieltymykset ovatkin siis makeannälkää helpommin muokattavissa ravitsemuskoulutuksen, altistuksen ja oppimisen avulla.

- Ihmisen tulee pitää suolastakin, jotta suolatasapaino elimistössä säilyisi. Suolamäärän, jonka ihminen tarvitsee selviytyäkseen, saa kuitenkin niin helposti, että suolaan ei tarvita suurta mieltymystä, Keskitalo toteaa.

Kaisu Keskitalon väitöskirja tarkastettiin tänään Helsingin yliopistossa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot