Mainos
Mainos

Tutkimus: Pääkaupunkiseudulle tarvitaan tuhansia asuntoja enemmän vuosittain – "Asuminen Helsingissä monelle kova paikka"

Asuntojen hintoja ja vuokrien nousua tulee hillitä rakentamalla vuosittain 12 000 - 13 500 asuntoa pääkaupunkiseudulle, esittää tarkastusvaliokunnan tilaama tutkimus.

– Tänä vuonna pääkaupunkiseudulla valmistuu noin 10 000 asuntoa, kertoo asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell Helsingin kaupunginkansliasta. 

Tämä tarkoittaa, että Asuntopolitiikan kehittämiskohteita -tutkimuksen tavoiteluvusta jäädään 2000 - 3500 asunnolla.

Lisäksi tutkimuksessa suositellaan koko Helsingin seudun eli 14 kunnan alueen tuotannon vuosikooksi 15 500 - 17 500 asuntoa. Randellin mukaan tänä vuonna alueella saavutetaan 13 500:n asunnon taso. 

"Kyllä kaavoja ja tontteja on"

Tutkimus huomauttaa, että laajempi asuntotuotanto vaatii lisää tonttimaata ja pienempää byrokratiaa. Randellin mukaan seudun 14 kuntaa pystyy sitoutumaan kyseiseen tavoitteeseen vuodesta 2019 lähtien.

– Määrät kuulostavat kohtuulliselta. Meillä on tuotantomäärät olleet jatkuvasti kasvussa ja meillä on aika hyvä tilanne kaavojen ja tontinluovutusten osalta pääkaupunkiseudulla ja koko seudulla. Kunnat ovat luoneet edellytykset siihen, että sellaista vuotta ei ole näköpiirissä, että se nousu loppuisi, että se on sitten markkinoista kiinni. Nyt on kyllä kaavoja ja tontteja, Randell arvioi.

"Asuminen ei kohtuullista"

Tarkastusvaliokunnan tilaamassa tutkimuksessa ajetaan hintojen nousun hillintää. Valiokunnan puheenjohtaja mukaan erityisesti pääkaupungissa asumisen hinta ei ole enää kohtuullisella tasolla. 

– Erityisesti Helsingissä ja kyllä isossa osassa Vantaata ja Espoota se ei ole kohtuullista tänä päivänä. Tuotanto on ollut liian vähäistä ja hinnat ovat nousseet ja sairaanhoitajalle, poliisille ja kaupanmyyjälle asuminen Helsingissä on aika kova paikka tänä päivänä, sanoo demaripuheenjohtaja Eero Heinäluoma

Jos tutkijat saavat ajamansa läpi, edessä saattaa olla hintojen maltillisempi nousu, mutta alhaisempiin hintoihin on pitkä matka.

– Jos Helsingissä omistusasuntojen hinta laskisi, niin silloin tapahtuisi jo lamaa suurempi isompi taloudellinen haaste, Randell sanoo. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme