Mainos

Tutkimus paljastaa: Suomalaisten luottamus hallitukseen koetuksella – myös oppositiolle risuja kansalaisilta

Suomalaisista vain neljännes uskoi kesäkuussa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko hyvä. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kansalaistutkimuksesta.

Säätiön Kantar TNS:llä teettämä tutkimus tehtiin 2.–7. kesäkuuta, eli vajaa viikko ennen hallituskriisin puhkeamista. Tutkimukseen vastasi reilut tuhat ihmistä.

Noin viidennes vastaajista koki, ettei hallituksen kyky hoitaa maan asioita ollut hyvä eikä huono. Lähes joka toinen epäili hallituksen kykyä hoitaa Suomen asioita. Kansalaisten usko hallituksen kykyihin vähentyi viime– ja toissavuoden lukemista.

Kannattajien mielipide-erot vahvat

Enemmistö hallituspuolueiden kannattajista (59 %) arvioi hallituksen kyvyn hyväksi. Vain viidennes oli epäuskoinen hallituksen pätevyydestä.

Oppositiopuolueiden kannattajista 70 prosenttia oli puolestaan sitä mieltä, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko huono.

Toisaalta myös perussuomalaisten kannattajat epäilivät hallitusta. Vajaa viikko ennen perussuomalaisten mullistavaa puoluekokousta hitusen yli puolet kyselyyn vastanneista puolueen kannattajista arvioi hallituksen kyvyn hoitaa maan asioita heikoiksi.

Kaikista vastaajista neljännes uskoi hallituksen hajoavan ennen aikojaan. Reilut 40 prosenttia uskoi, että hallitus pysyy pystyssä vaalikauden loppuun saakka. Vajaa kolmannes ei kuitenkaan osannut ottaa asiaan kantaa lainkaan.

Myös oppositiolle risuja

Hallituksen ohella kansalaisten luottamus oppositioon on ollut koetuksella. Tutkimukseen vastanneista vain reilu viidennes uskoi opposition pätevyyden haastaa hallitusta erittäin tai melko hyväksi.

Kaksi viidestä epäili opposition taitoja. Suhtautuminen oppositioon ei kuitenkaan muuttunut viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot