Mainos

Tutkimus: Pienhiukkaspäästöt tappavat satoja

Pahimpia pienhiukkasten päästölähteitä Suomessa ovat liikenne ja puiden pienpoltto. Eniten päästöjä syntyy Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa.

Suomalaisten ympäristöpäästöjen pienhiukkaset aiheuttavat vuosittain muutaman sadan ihmisen ennenaikaisen kuoleman Suomessa ja ulkomailla. Kun laskelmiin otetaan mukaan kaasuista ilmassa syntyneet niin sanotut sekundääriset hiukkaset, kasvaa kuolemien lukumäärä entisestään.

Tämä käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen, Ilmatieteen laitoksen ja Kansanterveyslaitoksen hiukkasten aiheuttamia terveysriskejä koskevan tutkimuksen alustavista tuloksista.

- Tiedot perustuvat tutkimukseen, jossa on kehitetty kokonaismalli pienhiukkaspäästöjen, niiden leviämisen ja riskin arvioimiseksi, kertoo mallinnusprojektia koordinoinut Ari Karppinen Ilmatieteen laitokselta.

Kokonaismalliin sisältyvät pienhiukkasten leviämismallit kehitettiin Ilmatieteen laitoksella. Ympäristökeskus vastasi päästöjen mallinnuksesta. Kansanterveyslaitos analysoi sekä väestön altistumista että hiukkasten aiheuttamia terveysriskejä.

- Ilman laadun tutkimuksessa mallien käyttö on yleistä ja kokonaiskuvan saamisen kannalta tärkeää. Ne auttavat myös arvioimaan, miten eri toimet vaikuttavat päästöihin ja terveyteen, toteaa Karppinen.

Projektissa on pystytty tarkentamaan pienhiukkasten päästöt ja päästöjen lähteet koko Suomen alueella. Pahimmat päästölähteet Suomessa ovat puiden pienpoltto ja liikenne. Suurimmat päästöt Suomessa syntyvät Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa, erityisesti Helsingin seudulla.

Karppisen mukaan kaukokulkeumalla on merkittävä vaikutus pienhiukkasten pitoisuuksiin. Koska myös kaukokulkeuman merkitys on tuntuvin Etelä-Suomessa, ovat pitoisuudet Pohjois-Suomessa selvästi alhaisempia.

- Vallitsevat tuulet ovat meillä lähinnä lännestä ja lounaasta. Siksi eurooppalaiset päästöt vaikuttavat Suomessa enemmän kuin suomalaiset päästöt Euroopassa, toteaa akatemiatutkija Jouni Tuomisto Kansanterveyslaitokselta.

Tuomiston ja Karppisen mukaan yhteisprojekti on tuottanut tehokkaan mallinnustyökalun. Sen avulla voidaan arvioida, miten pienhiukkaspäästöjä ja hiukkaspitoisuuksia voidaan tulevaisuudessa vähentää kustannustehokkaimmalla tavalla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot