Mainos
Mainos

Tutkimus: Pikavipit kuluvat usein juhlimiseen

Tuore tutkimus kertoo, että pikavippejä otetaan myös päihtyneenä ollessa ja ne kuluvat usein juhlimisen lisäksi vanhojen velkojen maksamiseen

Monilla pikalainoja ottavilla nuorilla on vakavia vaikeuksia raha-asioiden hallinnan kanssa, kauppa- ja teollisuusministeriön tutkimus paljastaa. Tekstiviestillä tai internetlomakkeella haettavilla pikavipeillä rahoitetaan usein juhlimista, mutta käyttäjien tarinat kertovat myös köyhyydestä.

Ministeriön taloudenhallinnan neuvottelukunta on erityisen huolissaan siitä, että pikalainan todellinen hinta ei usein ole lainanottajalle selvillä. Laki ei vaadi luotonantajia ilmoittamaan lainan todellista vuosikorkoa, kun lainasumma on pieni tai laina-aika lyhyt.

- Emme ole kieltämässä pikavippejä, mutta avoimessa yhteiskunnassa tarvitaan selvät pelisäännöt, neuvottelukunnan puheenjohtaja Hannele Pokka alleviivaa. - Lainanottajan pitää saada tietää, mitä saa ja millä hinnalla.

Neuvottelukunta haluaisikin nähdä pikaluottojen markkinoinnissa tietoa muun muassa luoton todellisesta vuosikorosta sekä velan maksamatta jättämisen seuraamuksista. Jos yritykset eivät noudata suositusta, Pokkaa uskoo lainmuutoksen olevan tarpeen.

Vippiä haetaan usein humalassa

Nuorten pikalainanottoa tutkineet Jaana Lähteenmaa ja Risto Kaartinen ovat huomanneet pikavipin profiloituneen erityisesti pienituloisten nuorten lainaksi. Suosituimpia käyttökohteita pikavipeille ovat Lähteenmaan ja Kaartisen kyselytutkimuksen mukaan nautintoaineet, ruoka ja aiempien velkojen takaisinmaksu.

Pikavipit:

Kolmannes kyselyyn vastanneista pikavipin käyttäjistä myönsi tehneensä joskus lainanottopäätöksen humalassa. Samoin kolmannes ilmoitti ottaneensa vipin kuusi kertaa tai useammin.

- Toisaalta kannattaa huomata, että kaikki pikavipeistä maalaillut kauhukuvat eivät näytä näiden tietojen perusteella toteutuneen, Lähteenmaa alleviivaa. - Pelko siitä, että vippejä otetaan keskellä yötä kavereiden painostuksesta ei näytä olevan kovin todenmukainen.

Pikalainojen ottaminen toisen ihmisen nimiin on harvinaisempaa kuin aiheen saamasta julkisuudesta voisi päätellä, pikalainoja tarjoavan OPR-vakuuden toimitusjohtaja Richard Rosenius vakuuttaa.

- Petoksia tapahtuu vähän, ja jokainen petoksen tekijä on jäänyt kiinni.

Köyhät nuoret lainaavat rahaa ruokaan

Hieman runsas puolet pikavippiä ottaneista nuorista kertoi kyselyllä tarvinneensa joskus lainaa ruoan ostamiseen. Vastaajien joukossa on muun muassa yksinhuoltajia, joille pikavippi on ollut ainoa keino saada rahaa käyttöön välittömästi, kun lasten nälkä ei odota.

- Tämä kertoo köyhyysongelmasta, johon kietoutuu osalla ihmisistä pikavippien otto, Lähteenmaa kertoo. -Yhdysvalloissa ilmiö tunnetaan "palkkapäivän lainana". Kun tulot eivät riitä elämiseen, rahaa on koko ajan liian vähän ja pieniä lainoja otetaan jatkuvasti.

- Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on nyt velkakierteeseen joutumisen ennaltaehkäiseminen, Hannele Pokka korostaa. -Kuntien velkaneuvonnan resurssit kuluvat yleensä ylivelkaantuneiden auttamiseen, eikä ennaltaehkäisevään työhön jää aikaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme