Mainos
Mainos

Tutkimus: Pillereistä ei paljoakaan apua antioksidanttisuojaan

Lääketieteellisten tutkimusten perusteella on vaikea sanoa, kuinka paljon ihmisen antioksidanttisuojaan pystytään vaikuttamaan ulkoisilla tekijöillä, toisin sanoen pillereillä.

Ainakin ihmisen veren antioksidanttipuolustuksesta suurin osa on tuntematonta ja todennäköisesti elimistön itsensä tuottamaa, todetaan tuoreessa väitöksessä.

Muutamia vuosia sitten tunnettujen antioksidanttien, kuten E- ja C-vitamiinin uskottiin olevan ikuisen nuoruuden ja kauneuden lähteitä. Pillerit kävivät siis hyvin kaupaksi. Sittemmin käsitykset ovat muuttuneet, ja viitteitä on jopa antioksidanttien haitallisuudesta joissakin tapauksissa.

Antioksidanttien tehtävä elimistössä on estää tai lievittää vapaiden radikaalien aiheuttamaa haittaa. Vapailla radikaaleilla on merkittävä osuus mm. sydän- ja verisuonitautien synnyssä. Toisaalta ne myös suojaavat elimistöä, esimerkiksi valkosolujen kyky tuhota mikrobeja ja muita infektioiden aiheuttajia perustuu vapaiden radikaalien tuotantoon.

Lääketieteen lisensiaatti Riitta Aejmelaeuksen farmakologian väitöskirja tarkastettiin Tampereen yliopistossa tänään.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme