Mainos
Mainos

Tutkimus: Poliisi puuttuu nuorten tekemisiin aiempaa enemmän – häiriökäytös ei lisääntynyt

Nuoriin kohdistuva kontrolli on lisääntynyt, vaikka häiriökäyttäytyminen ei ole kasvanut. Väitöstutkimuksen mukaan nelisenkymmentä prosenttia nuorista on kokenut poliisin puuttuvan tekemisiinsä.

Tutkitut 15–16-vuotiaat nuoret olivat poliisin kanssa tekemisissä muun muassa tilanteissa, joissa heidät poistettiin paikalta, otettiin kiinni tai heidän laukkujaan ja vaatteitaan tutkittiin. Kyse oli usein nuorten vapaa-ajanvietosta, alkoholinkäytöstä tai rikosepäilyistä.

Nelisenkymmentä prosenttia tutkituista nuorista oli kokenut myös vartijoiden ja järjestyksenvalvojien puuttuvan tekemisiinsä.

Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessa käytettiin aineistona yhdeksäsluokkalaisille tehtyä koko Suomen kattavaa nuorisorikollisuuskyselyä sekä Helsingissä kerättyä ryhmähaastatteluaineistoa. Haastatteluihin osallistui kolmisenkymmentä nuorta.

Nuoret arvostavat rauhallista kuuntelua

Tutkimuksen mukaan nuorten ja poliisien kohtaamisia leimasi jännitteisyys, vaikka yleinen luottamus poliisiin on Suomessa korkea. Väittelijä Elsa Saarikkomäen mukaan puuttumistilanteissa voidaan edistää nuorten ja virkavallan suhdetta, jos vuorovaikutus on hyvää ja arvostavaa.

– Nuoret toivoivat poliisin ja vartijoiden olevan ystävällisiä, oikeudenmukaisia ja jopa empaattisia. Lisäksi nuoret arvostivat rauhallisuutta ja sitä, että heitä kuunneltiin. Liian kovat otteet ja aggressiivisuus heikensivät luottamusta, Saarikkomäki kertoo.

Nuoret luottivat enemmän poliisiin kuin vartioihin ja järjestyksenvalvojiin. Vartijoiden koettiin toimivan usein epäystävällisesti ja häätävän nuoria kauppakeskuksista.

Nuorilla oli tutkimuksen mukaan myös hyviä kohtaamisia sekä poliisien että vartijoiden kanssa. He kokivat, että poliiseilta ja vartijoilta sai tarvittaessa apua.

Saarikkomäen mukaan luottamussuhde on tärkeä.

– Heikko luottamus ja kokemukset epäreiluista tilanteista voivat lisätä riskiä yhteiskunnasta syrjäytymiseen, hän sanoo.

Sosiologian väitös tarkastetaan Helsingissä 3. maaliskuuta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme