Mainos
Mainos

Tutkimus: Psyykenlääkkeen käyttäjä tarttuu herkästi pulloon

Kolmasosa psyykenlääkkeitä käyttävistä miehistä käyttää myös runsaasti alkoholia, kertoo tuore tutkimus.

-Joka kolmannella viikoittainen alkoholiannosmäärä oli yli 14. Lähes puolet joi myös humalahakuisesti, kertoo proviisori Jenni Ilomäki.

Seurantatutkimus osoittaa myös, että psyykenlääkkeiden käyttäjistä kehittyy muita todennäköisemmin alkoholin suurkuluttajia. Vastaavasti alkoholin suurkuluttajilla on lisääntynyt riski aloittaa rauhoittavien ja unilääkkeiden käyttö.

-Kaikki suurkuluttajat eivät ole alkoholiriippuvaisia, vaan he juovat vain suositusannoksia enemmän, sanoo Ilomäki.

Proviisori Jenni Ilomäen väitöskirjatutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa FinDrink-tutkimushanketta. Tutkimukseen osallistui 1 500 miestä. He olivat 42-60-vuotiaita tutkimuksen alkaessa 1980-luvun puolivälissä.

Nuorimmat tutkituista miehistä kuuluvat 1940-luvun lopussa syntyneisiin suuriin ikäluokkiin, joita on joskus kutsuttu myös märäksi sukupolveksi. Näissä ikäryhmissä alkoholin kulutus lisääntyi vuosituhannen vaihteeseen tultaessa. Heitä vanhemmat sukupolvet eivät ikääntyessään muuttaneet kokonaiskulutustaan.

Tutkimus antoi myös viitteitä siitä, että suomalaisten alkoholin käyttö olisi "eurooppalaistumassa" eli humalahakuisesta juomisesta oltaisiin siirtymässä useampiin pienempiannoksisiin juomakertoihin.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme