Mainos
Mainos

Tutkimus: Runsas suolan käyttö vaaraksi

Runsas suolan käyttö lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Ruokaa tarjottimella

Runsas suolan käyttö lisää selvästi vaaraa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Sairastumisriski ei selity vain kohonneen verenpaineen kautta, vaan suolankäyttö lisää myös suoraan sairastumisvaaraa. Tämä käy ilmi Kansanterveyslaitoksen suuresta suolatutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan kuuden gramman päiväannos suolaa lisää sepelvaltimotautiin kuolemisen vaaraa 56 prosenttia ja kaikkiin sydän- ja verisuonitauteihin kuolemisen vaaraa 36 prosenttia. Kuoleman riski ylipäätään lisääntyi viidenneksellä. Lisäksi miehillä ylipaino lisää suolan terveyshaittoja.

Runsaan suolan käytön yhteys kohonneeseen verenpaineeseen on tiedetty jo kauan. Sen sijaan suolan suorasta vaikutuksesta sydän- ja verenpainetaudin riskiin ei ole ollut selvää näyttöä ennen Kansanterveyslaitoksen tutkimusta. Seurantatutkimus perustuu vuosina 1982 ja 1987 kerättyyn aineistoon. Siihen osallistui yli 2500 25-64-vuotiasta miestä ja naista, joilta mitattiin virtsan natriumeritys ja muita sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöitä. Heistä kuoli seurannan aikana 138 miestä ja 44 naista. Miehistä 72 kuoli sydän- ja verisuonitauteihin ja naisista 15. Sydäninfarktiin sairastui 98 miestä ja 30 naista.

Suomalaiset käyttävät yhä liikaa suolaa. Naiset saavat keskimäärin suolaa kahdeksan grammaa päivässä ja miehet kymmenen grammaa, kun suositus on vain viisi grammaa. Suurin osa suolasta tulee valmiselintarvikkeista, erityisesti leivästä ja leivän mukana käytetyistä levitteistä, juustoista ja lihajalosteista sekä eineksistä.

Suolatutkimus julkaistiin äskettäin arvovaltaisessa lääketieteellisessä julkaisussa Lancetissa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme