Mainos

Tutkimus: Ruoka osalle nuorista pelkkää "mättöä"

Suomalaiset arvostavat edelleen kotimaista ruokaa ja pitävät sitä turvallisena, kertoo tuore kyselytutkimus.

Se kuitenkin paljastaa välinpitämättömien nuorten ryhmän. Tutkimus osin romuttaa käsitystä eettisesti valveutuneista ja ympäristötietoisista suomalaisnuorista, joille ravinnon tarkka seulonta esimerkiksi alkuperän perusteella on osa identiteettiä.

Tutkimuksessa kysyttiin muun muassa: pitäisikö lähiruokaa olla entistä enemmän koulu- ja työpaikkaruokailussa. Se saa tukea suomalaisilta, mutta tuki on alimmillaan 18 - 24 -vuotiaiden opiskelijoiden joukossa.

– Se olikin hämmästyttävää ja samoin se, että eläinkuljetusten tiukempi valvonta EU:ssa oli nuorille keskimääräistä vähemmän tärkeä asia, Ajatuspaja e2:n johtaja Karina Jutila sanoo.

Nuorten kannat eivät välttämättä selity vastaajan tulotasolla, vaan Suomessa näyttäisi olevan hyvin erilaisia nuoria.

– Varmasti on olemassa myös sellainen nuorten joukko, joille näillä asioilla ei ole mitään väliä. Ruoka on heille jotain mättöä, jolla saa vatsan täyteen, Jutila arvelee.

Nuorten ja opiskelijoiden joukossa on myös keskimääräistä enemmän tietämättömyyttä maatalouteen ja sen ympäristövaikutuksiin liittyvistä kysymyksistä.

– Tässä lienee vähän samaa, mikä liittyy kansalaisten politiikkatietämykseen. Ne, joilla on alhainen koulutustaso ja heikompi työmarkkina-asema usein tietävät ja osallistuvat vähemmän.

Hinta määrittää monen valintoja

Yleisesti ottaen suomalaiset painottavat lähiruokaa ja toivovat, että ruoan alkuperämaa olisi aina näkyvissä. Kun puhutaan kaikkein pienituloisimmista suomalaisista, ruuan alkuperän merkitys alkaa väistyä ja hinta on ratkaiseva tekijä.

– Pienituloisten kohdalla huomaa tutkimuksessa, että moneen kysymykseen on vaikeaa ottaa kantaa. Joko se on tiedonpuutetta tai arkuutta vastata.

Tutkimuksessa ei suoraan kysytty, onko ruoka Suomessa liian kallista. Hintaa seuraavat useimmiten nuorimmat, pienituloisimmat ja puoluekannaltaan vasemmistoliiton kannattajat.

Suomalaisten ruoka- ja maatalousnäkemyksiä luotaavan tutkimuksen teettivät Ajatuspaja e2, Maaseudun Sivistysliitto ja MTK. Taloustutkimus kysyi tutkimusta varten noin 3900 suomalaisen mielipiteitä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot