Mainos
Mainos

Tutkimus: Ruokavalio yhtä tehokas kuin kolesterolilääke

Kanadalaistutkimuksen mukaan runsaasti kuituja ja vihanneksia sisältävä ruokavalio alentaa veren kolesteroliarvoja yhtä paljon kuin kolesterolilääke.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkijat kehittivät erityisen ruokavalion, joka sisälsi paljon soijaproteiinia, manteleita, kokojyväviljaa ja sterolia, jota käytetään mm. kolesterolia alentavissa margariineissa.

Tutkijoiden kehittämän ruokavalion tehokkuutta LDL-kolesterolin eli ns. "pahan" kolesterolin alentamiseksi verrattiin kahteen erilaiseen ruokavalioon. Yksi oli vähärasvainen. Toinen oli muuten normaali, mutta koehenkilöt käyttivät Iovastatin-kolesterolilääkettä. 34 ylipainoista miestä ja naista noudattivat vuorotellen eri ruokavalioita kuukauden jaksoissa.

Tutkimus osoitti, että noudattaessaan vähärasvaista ruokavaliota koehenkilöiden LDL-kolesteroli väheni 8,5 prosenttia. Lääke alensi LDL-kolesteroliarvoa 33 prosenttia ja tutkijoiden kehittämä ruokavalio lähes 30 prosenttia.

Tulokset eivät yllätä suomalaisprofessoria

Kansanterveystieteen professori Jaakko Tuomilehto Helsingin yliopistosta ei pidä tutkimuksen tulosta yllättävänä:

-Tutkimustulokset oli aika vahvoja. Joskin tutkimuksessa käytettiin sellaisia ruoka-aineita, joiden tiedetään alentavan kolesterolia joten kyllä näillä voi odottaa hyvin kolesterolia voitavan alentaa. Ei siinä muuta yllättävää ole kuin teho ehkä.

-Ei tämä varmastikaan johda mihinkään uusiin suosituksiin, mutta ensinnäkin tutkimus olisi syytä toistaa. Varmasti myöskin suomalaisessa potilasryhmässä olisi hyvä saada selville tällaisen tehococtailin vaikutusta ennen kuin lähdetään tekemään tarkempia suosituksia.

-Joka tapauksessa kyllä tämä herättää kysymyksiä voitaisiinko ruokavalio vieläkin tehokkaammin käyttää hyväksi kuin tänä päivänä käytetään kolesterolin alentamisessa.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomen uutiset 08.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme