Mainos
Mainos

Tutkimus: Ruokavaliolla yhteys masennukseen

B-vitamiinin puute lisää selvästi riskiä sairastua masennukseen.

Ravinnolla ja erityisesti B-vitamiinien saannilla on yhteys psyykkiseen hyvinvointiin. Kuopion yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että itäsuomalaiset keski-ikäiset miehet eivät saa ravinnostaan riittävästi folaattia, jonka hyviä lähteitä ovat muun muassa tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat, pavut ja täysjyvävilja.

Vähäiseen folaatin saantiin liittyi selvästi kohonnut riski sairastua masennukseen sekä yli kolminkertainen riski joutua masennuksen vuoksi psykiatriseen sairaalahoitoon tutkimuksen seuranta-aikana, lääketieteen lisensiaatti, erikoislääkäri Tommi Tolmunen sanoo.

Folaatti on vesiliukoinen B-vitamiini, jonka vähäinen saanti johtaa herkästi puutostiloihin.

Monipuolinen sekaruokavalio on useimmille yksinkertaisin tapa ylläpitää psyykkistä hyvinvointiaan, sikäli kun se ravinnosta riippuu. Vitamiinien riittävän saannin turvaavista lisäravinteista saattaa olla hyötyä masennuksesta kärsiville. Siitä, voidaanko lisäravinteilla ehkäistä masennusta muuten terveillä ihmisillä, kaivataan vielä lisätutkimuksia ennen suositusten antamista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot