Mainos
Mainos

Tutkimus: Säästökään ei käännä suomalaisia Nato-kannalle

Taloustutkimus Oy:n tuottamassa tutkimuksessa kävi ilmi, ettei presidenttiehdokkaan Nato-myönteisyys ole välttämättä esteenä presidenttihaaveille. Kuitenkaan sotilasliitto ei saa ennätyssuurta kannatusta suomalaisten riveissä.

Tutkimuksessa mitattiin suomalaisten suhtautumista sotilasliitto Naton jäsenyyteen. Tutkimuksen näkökulma oli Suomen puolustusmenojen säästäminen sotilasliittoon kuulumalla. Vaikka mahdollinen säästö puolustusmenoissa ei riittäisikään perusteluksi Nato-jäsenyydelle, lisää se silti suomalaisten kannatusta sotilasliittoa kohtaan.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan viimeisimmässä tutkimuksessa Nato-jäsenyyttä kannatti 25 prosenttia ja vastusti 68 prosenttia. ”Manipuloimalla” kysymystä talousnäkökulmalla kannatus saatiin nousemaan 34 prosenttiin ja vastustus laskemaan 52 prosenttiin. Suurin osa suomalaisista on siis yhä sotilasliittoa vastaan.

Säästönäkökulma tehoaa etenkin kokoomuslaisiin

Ilman säästönäkökulmaa kokoomuksen kannattajista 48 prosenttia puoltaa Nato-jäsenyyttä, nyt luku kasvaa peräti 67 prosenttiin. Yllättäen myös vasemmistoliitolla Naton kannatus säästönäkökulman kanssa nousee vaivaisesta 4 prosentista 16 prosenttiin.

Perussuomalaisten kannattajilla Naton kannatusluvut pysyvät ennallaan, 26 prosentissa. Keskustan kannattajillakin luku nousee peräti kymmenen prosenttia 15 prosentista 25 prosenttiin.

– Tutkimuksen yhteenvetona voi sanoa, että raha ei ratkaise Nato-kysymystä. Itse olisin odottanut, että näinä tiukkoina talousaikoina säästönäkökulma olisi painanut enemmän, Taloustutkimus Oy:n tutkimuspäällikkö Juha Rahkonen summaa.

Tutkimuksen tehnyt Taloustutkimus Oy käytti apuna viikoittaista Telebus-puhelinhaastattelukierrosta ja Internet-paneelia. Puolet vastanneista haastateltiin puhelimitse ja puolet Internetissä. Tutkimukseen osallistui 1046 henkilöä ja virhemarginaali on noin ± 3 prosenttiyksikköä.

Katso Vesa Kallionpään juttu:

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme