Mainos
Mainos

Tutkimus: Sotalapsilla suurempi riski sydäntautiin ja mielenterveyshäiriöihin

Sodan vuoksi Ruotsiin siirrettyjen niin sanottujen sotalasten elämä on ollut selvästi vaikeampaa kuin Suomeen jääneiden.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa havaittiin, että sotalapsilla oli suurempi riski sydäntautiin ja diabetekseen sekä mielenterveysongelmiin. Riski aikuisiän mielenterveyden häiriöihin, erityisesti persoonallisuus- ja päihdehäiriöihin, oli noin kaksinkertainen.

Lisäksi sotalapset saivat ensimmäisen oman lapsen nuoremmalla iällä kuin Suomeen jääneet, lasten syntymävuosien väli oli lyhyempi ja omien lasten lukumäärä oli suurempi kuin Suomeen jääneillä lapsilla.

Tutkimus tehtiin niin sanotun Helsinki-kohortin avulla. Se on suomalainen pitkittäistutkimus, johon on osallistunut 13 345 Naistenklinikalla ja Kätilöopistolla vuosina 1934–44 syntynyttä miestä ja naista. Tästä joukosta 1 778 on ollut sotalapsena.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot