Mainos
Mainos

Tutkimus: Suomalaiset suhtautuvat edelleen myönteisesti veroihin

Verojen kerääminen on tärkeää hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi liki kaikkien suomalaisten mielestä, kertoo Verohallinnon asiakastutkimus.

Näin ajattelee 96 prosenttia vastaajista. Lisäksi kolme neljästä tunsi saavansa vastinetta maksamilleen veroille.  

Verojen maksaminen koettiin mieluisampana silloin, kun maksaja tunsi, että myös muiden osallistumisesta huolehditaan. Vain hieman alle puolet vastaajista eli 48 prosenttia uskoo verottajan kohtelevan kaikkia tasapuolisesti. Näin uskovien määrä oli kuitenkin noussut vuodesta 2014, jolloin vain 42 prosenttia vastaajista uskoi tasapuoliseen kohteluun.  

Sekä veronmaksuhalukkuus että tunne saadusta vastineesta kasvavat iän myötä, sillä verotukseen suhtautuivat kaikkein myönteisimmin yli 65-vuotiaat. Myös korkea koulutus lisäsi halukkuutta maksaa veroja ja nosti tunnetta saadusta vastineesta. Tulotasolla ja veronmaksuhalukkuudella ei sen sijaan ollut samanlaista vastaavuutta kumpaankaan suuntaan.  

Keskimääräistä turhautuneempia veronmaksajia olivat yrittäjät ja viljelijät. Kaiken kaikkiaan hieman yli kolmannes vastaajista (38 %) kertoi olevansa ainakin joskus vihainen tai turhautunut joutuessaan maksamaan omasta mielestään liian raskaita veroja.  

Verohallinnon asiakastutkimus toteutettiin kesäkuussa. TNS Gallup Oy haastatteli tutkimukseen hieman yli tuhat 15–79 -vuotiasta suomalaista.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme