Mainos
Mainos

Tutkimus: Suomi epäedullinen suuryrityksille

Suomalaisten suuryritysten puheet lähteä pois korkean verotuksen Suomesta saavat tukea tuoreesta tutkimuksesta samoin kuin asiantuntijalta. Kymmenen kaupungin vertailevat laskelmat osoittavat, ettei Suomi verotuksen takia ole kilpailukykyinen suuryrityksen sijaintipaikkana.

Nokian pääjohtajan Jorma Ollilan vauhdittama keskustelu Suomesta suuryritysten sijaintipaikkana kiihtyy.

Laskelmat osoittavat, että Suomen korkea verotus käy ajan myötä kynnyskysymykseksi. Myös taloustieteen professori Jarmo Leppiniemi pitää tilannetta hyvin vakavana. Hänen tilannearvionsa on tyly:

- Kyllähän se vähän kauhistuttaa, kun nyt puhuvat lähdöstä kaikkein merkittävimmät suomalaiset yritykset. Toisaalta taas on kauhistuttanut se, että eikö meillä päätöksentekijä ota tätä vaaraa lainkaan tosissaan.

Ja missä kaupungissa onkaan hyödyllisintä pyörittää bisnestä?

Verokarhu iskee Suomessa rankasti. Toisaalta asumiseen kuluva summa on Suomessa vielä kohtuullisella tasolla, kun taas mm. Tokio ja Lontoo kärsivät huippuvuokrista.

Yhteenlaskettuna asumisen, keskimääräistä alhaisempien bruttopalkkojen ja korkean verotuksen jälkeen helsinkiläisinsinöörin käteen jäävä tulo jää kymmeniä prosentteja keskiverron alapuolelle.

Kysymys ei jatkossa ole pelkistä tuloveroista.

Yhteisöveroissa Suomi vielä pärjää, mutta veroja ollaan laskemassa monissa maissa.

Jos ajatellaan Nokian kaltaista suuryritystä, jonka omistajat ovat pääosin ulkomailla, sen kannalta yhteisöveroa pitäisi alentaa ja maksaa se osinkoverotuksen kiristyksellä. Jos ajatellaan itse nokialaisia ja optiojärjestelmää, suotuisaa olisi pudottaa varallisuusveroa ja kompensoida se vaikka perintöveroa nostamalla.

Hankalia yhtälöitä muutettaviksi. Keskustelu kiihtyy taatusti kohti eduskuntavaaleja.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme